Emőke
-4 °C
9 °C

A tévétársaságot teszik felelőssé a manilai pánikért

2006.02.07. 08:39
Az első vizsgálat a rendezvényt szervező tévétársaságot teszi felelőssé a manilai pánikért, melyben több mint 70 embert tapostak halálra. Az állami vizsgálat szerint a tévétársaság nem gondoskodott a rendezvény biztonságáról.
Az első hivatalos vizsgálat a rendezvényt szervező tévétársaságot tette felelőssé azért a hét végi manilai pánikért, amelyben újabb adatok szerint 74 embert tapostak halálra és ötszáz személy szenvedett sérüléseket.

A Gloria Macapagal Arroyo elnök által elrendelt vizsgálat az ABS-CBN televízió bűnös hanyagságát állapította meg. A tévétársaság nem gondoskodott megfelelően az általa szervezett rendezvény biztonságáról. Noha a szervezők számítottak rá, hogy sokkal többen akarnak bejutni a szórakoztató műsorra és részt venni a vele egybekötött nyereménysorsoláson, mint ahány embert a rendezvény helyszíneként kijelölt stadion be tud fogadni, mégsem tett semmilyen pótlólagos biztonsági előkészületet. Ez jobb esetben is felelőtlen és hozzá nem értő szervezésre vall, rosszabb esetben a halált okozó gondatlan veszélyeztetés is megállapítható lehet - áll a jelentésben.

A Marius Corpus belügyminiszter vezette bizottság átadja a vizsgálat dokumentációját az ügyészségnek lehetséges vádemelés céljából.

Az ABS-CBN tévé hosszabb ideje ismétlődően szervezett olyan szórakoztató műsorokat, amelyeket tombolasorsolással kötött egybe. Értékes nyereményeket, köztük gépkocsikat sorsoltak ki, illetve jelentős összegű készpénzt is lehetett nyerni. A múlt szombaton mintegy harmincezer ember próbált bejutni erre a műsorra a Fülöp-szigeteki főváros Pasig nevű külkerületének 19 ezer nézőt befogadó stadionjába. Amikor már fogytak a belépőjegyek és a sorsjegyek, a kívül rekedni látszók megpróbáltak előretolakodni. Főleg idősebb nőket, gyerekeket tapostak halálra az így kialakuló tülekedésben.