Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egy kínai főideológus szerint Mao Ce-tung kapitalista volt

2001.07.03. 12:08
A kínai kommunisták egyik főideológusa szerint a Kínai Népköztársaság atyja, Mao Ce-tung "eredetileg" kapitalista volt, és később csak "meggondolta magát". A pekingi vezetés pedig ma, amikor Kína fokozatosan áttér a kapitalizmusra és a szabadpiaci termelésre, nem tesz mást, mint Mao "eredeti" elképzeléseit valósítja meg.
Peking urai, akiktől a történelem "rugalmas" értékelése aligha áll túl messze, a kommunista párt nyolcvanadik születésnapján a modern kínai történelmet egészen új szögből mutatták be. Nem először: Peking évek óta erősködik, hogy az 1989-es Tiananmen téri vérfürdőről külföldi kapitalista ügynökök tehetnek, és hogy a golfot és az angolvécét az ősi Kínában találták fel. Legújabb teóriájuk azonban alighanem forradalmasítani fogja a szubjektív történetírás amúgy ösztönzésre nem igazán szoruló, dicsőséges műfaját.

A londoni The Times arról számolt be, hogy a kommunista párt egy főidelógusa szerint a kínai kommunisták atyja, Mao Ce-tung, a Nagy Ugrás Előre főeszelőse "eredetileg" kapitalista volt. Hagyján, de Mao, aki egyébként visszafogottabb kommentátorok szerint is a huszadik század egyik legsúlyosabb kollektivista elmebetegje volt, egyenes "rajongott" a szabadpiacért, a szabályozatlan árakért és a magántulajdonért.

Mao meggondolta magát

Igaz, hogy később Mao "meggondolta magát" - fejtegeti tovább a pártideológus. Valóban: 1949-ben kikiáltották a Kínai Népköztársaságot, és a helyi kapitalistagyanús személyek lágerben vagy tömegsírban találták magukat. Ami az elmúlt évtizedek kínai nyitását, a szabadpiaci módszerek fokozatos átvételét, a kapitalizmusra való lassú átállást illeti? Nos, a mai pekingi vezetés nem tesz mást, mint Mao "eredeti" elképzeléseit ülteti gyakorlatba - indokol a "történész".

"Mao Ce-tung nem ellenezte mindig a kapitalizmust. Sőt: a párt hetedik kongresszusán kijelentette, hogy Kínának kapitalistává kell válnia" - idézi a történészt a párt hivatalos lapja.