Auguszta
-3 °C
2 °C

Felújítják Marco Polo szülőházát

2003.11.08. 12:51
Holland tulajdonba került a közép-dalmáciai Korcula szigetén a középkori világutazó, Marco Polo állítólagos szülőháza.
Egy arnhemi holland állampolgár 400 ezer euróért, azaz több mint 100 millió forintért vette meg az omladozó épületet, amelyre Michael Steiner, az ENSZ koszovói főbiztosa is szemet vetett. Korcula városának elővételi joga lett volna rá, de képtelen volt előteremteni a 250 ezer eurós elsődleges vételárat - írta meg a Slobodna Dalmacija című spliti napilap.

Marco Polo Az új tulajdonos átépíti és múzeummá alakítja a romos épületet. A dubrovniki műemlékvédelmi hivatal követelményeinek megfelelően a földszintet korculai, az első emeletet velencei, a másodikat kínai stílusban építik és a látogatóknak kínai teát szolgálnak majd fel.

A Marco Polo szülőházának tartott korculai építmény valójában 200 évvel Marco Polo 1254. körüli születése után épült, és tudományos hitele is csak annak van, hogy a Kínába is eljutott világutazó egy Dalmáciából, valószínűleg Korculából Velencébe elszármazott kereskedő fiaként született. Korculai hiedelem szerint azonban az eladott Marco Polo ház annakidején az eredeti szülőház helyén, annak mintájára épült újjá.

Marco Polo, a Magyarországon is megjelent "Utazás a nagy Kánok országában" című mű szerzője 19 éves korától beutazta nemcsak a Nagy Kán országát, hanem Kínába is eljutott és 24 év elteltével, 43 éves korában tért vissza Velencébe. Útiélményeit tollba mondta egy francia fogolytársának, miután a Velence és Génua erői közötti 1298-ban lezajlott Korcula melletti tengeri ütközetben egy velencei gályáról a győztes génuaiak fogságába került. Sokáig csak kéziratos másolatban forgott közkézen Marco Polo műve, amely ráirányította a figyelmet a Földközi-tengeren túli országokra, és ezzel siettette a későbbi felfedezéseket.