Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kergemarha-kór okozója gyermekoltásban

2000.10.20. 12:57
A brit piacról visszavontak egy gyermekbénulás elleni oltást, mert a hatóságok szerint fennáll annak a lehetősége, hogy kergemarha-kór kiváltóját hordozza magában. A gyártó cég szerint készítménye veszélytelen.

A brit egészségügyi minisztérium az orvosoknak megtiltotta a Medeva cég által gyártott gyermekbénulás elleni oltás használatát, mert szerintük megvan annak a lehetősége, hogy a gyógyszer a kergemarha-kór okozóját hordozza magában.

Az orvosság készítésében olyan kémiai anyagokat használtak, melyeket borjúmagzatok szövetéből különítették el. A gyártó cég, a Medeva szerint egyetlen készítményében sem használt marhaszöveteket, az orvosságokat ellenőrző állami szerv azonban az ellenkezőjét bizonyította.

A veszély elméleti

A marha szöveteiből gyermekoltás készült
Annak valószínűsége, hogy az orvosság valóban tartalmazza a kergemarha-kór okozóját rettentően alacsony, a brit orvosok azonban nem mernek kockáztatni. ,,Csupán elméleti veszély létezik" - nyilatkozta a BBC-nek Liam Donaldson főorvos, ,,hisz a gyártási folyamatban minden fertőzéshordozó fehérjét eltávolítanak".

A többi, gyermekbénulás elleni oltásban nem találtak hasonló összetevőt, ezek használatban maradnak. Angliában gyakorlatilag már nem létezik gyermekbénulásos megbetegedés, de 1955-ben még 4000 esetet tartottak számon. Az aggódó szülők külön telefonszámon érdeklődhetnek arról, hogy beoltott gyermekük melyik cég által gyártott orvosságot kaptak.

Jelentés október 26-án

A kergemarha-kórról szóló jelentést, melynek elkészítése 27 millió fontba került, október 26-án ismerheti meg a nagyvilág. A fertőzés a marhahús fogyasztásával kerül az emberbe és agybetegséget okoz. Az Európai Unió 1996-ban megtiltotta a brit marhahús exportját, a tiltást 1999-ben szüntette meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!