Lehel
17 °C
27 °C

Megállapodott a graffitisekkel a MÁV

2003.08.04. 13:08
A műemlékek védelme érdekében szabadon festhető kocsikat ajánlott fel a MÁV a graffitiseknek.
A MÁV megállapodott mintegy 40 graffitissel, hogy ha általában megkímélik a vasúti kocsikat és műemléképületeket, a MÁV tűzfalakat és mintegy félszáz összefirkált kerékpár- és poggyászszállító kocsit ajánl fel számukra. "A MÁV mintegy 50-100 vasúti kocsit ajánl fel legális, szabadon festhető felületként a graffitiseknek" - mondta Vizsy Ferenc, a vasúttársaság személyszállítási üzletágának főigazgatója. Hozzátette: az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá a résztvevők.

Százmilliós kár

Vizsy Ferenc elmondta: tavaly 520 vasúti kocsit festettek le a graffitisek, ami a MÁV-nak 100 millió forintos kárt okozott. Egy kocsi újrafestési költsége akár a félmillió forintot is elérheti. Vizsy hozzátette: a MÁV a jövőben a 3.000 személyszállító vasúti kocsijainak 40 százalékára anti-graffiti fóliát tesz, illetve lakkal borítja be. Ennek költsége összesen mintegy egymilliárd forint.

Hangsúlyozta, a MÁV a kijelölt szabad falfelületeket és vasúti kocsikat csak a nyilatkozatot aláíró graffitiseknek biztosítja, más "firkálók" tevékenysége, illetve a megállapodásban nem szereplő kocsik, épületek összefirkálása továbbra is rongálásnak minősül. Hozzátette: a rongálókkal szemben a vasúttársaság az eddigieknél sokkal szigorúbban lép majd fel.