Lehel
17 °C
27 °C

Megették a medveszakértőt a medvék

2003.10.08. 17:01
Szerelmes dalokat énekelt az alaszkai medvéknek egy kaliforniai medveszakértő, aki meg volt győződve a fajok közötti békés egymás mellett élés lehetőségéről. A férfi filmeken népszerűsítette az újszerű természetlátásmódot. Timothy Treadwellt és barátnőjét felfalták a medvék.
Timothy Treadwell
Medvék öltek meg egy neves amerikai medveszakértőt, barátnőjével együtt, Alaszka államban. A 46 éves Timothy Treadwellt Anchorage várostól mintegy 500 kilométerre délnyugatra, a Kaflia-öböl térségében támadták meg és "falták fel részben a tányértalpú vadállatok" - jelentette egy rendőrt idéző helyi lap beszámolója alapján a dpa német hírügynökség. Amikor egy pilóta távoli táborukban fel akarta keresni Treadwellt és barátnőjét, szörnyű kép tárult elé: a sátor erősen megrongálódott, egy medve pedig éppen a halott pár félig felfalt tetemeit hurcolta élelemtároló rejtekhelyére, ahol elásta őket. A kaliforniai férfi filmeket forgatott "medvéiről", és újra és újra feltűnt amerikai televíziós műsorokban. Ezek során igyekezett népszerűsíteni azt a nézetét, hogy medvék és emberek békésen együtt élhetnek. Szívesen filmeztette magát, amint az állatoknak magas hangon szerelmes dalokat énekelt.

A tudósok figyelemztették

Tudósok már évekkel ezelőtt felhívták Treadwell figyelmét, hogy legyen elővigyázatosabb. A medverajongó azonban - az idézett alaszkai lap szerint - egyre inkább ama meggyőződésének adott hangot, hogy az alaszkai medvék jóindulatúak. Így nem is volt hajlandó fegyvert vinni magával medvemegfigyelő táborába.