Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Mehmet Károly megmentőjét csempészettel gyanúsítják

2007.04.16. 11:16
Hat embert vettek őrizetbe 1,22 milliárd forint értékű vám- és ÁFA-csalás gyanújával a múlt hétvégén, közöttük Földesi-Szabó Lászlót, a Törökországba csempészett Mehmet Karcsika hazahozatalában segítő Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökét is.

Földesi-Szabó László mellett öt másik embert is előzetes letartóztatásba helyeztek a VPOP nyomozói, akiket a múlt hétvégén 1,22 milliárd forint értékű vám- és ÁFA-csalással gyanúsítottak meg.

Az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányítása alatt tartó elkövetői kör Magyarország európai uniós csatlakozása után 59-szer, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket.

Az elkövetők a 8500 tonna áruval azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át, így vám- és ÁFA-mentesen kezeltetették azokat. Az árukat az alapítvány nem vette át, hanem több magyarországi üzletláncnak értékesítették, így 1,22 milliárd forintnyi ÁFÁ-t és vámot nyeltek le.

Földesi-Szabó László az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökeként Mehmet Károly hazahozatalával vált ismertté, továbbá Bálint Antónia révén.

A most tízéves kisfiút 2004 júliusában török édesapja, Tüysüz Mehmet a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhazájából, Magyarországról Törökországba. A kisfiú tartózkodási helyét az Egymásért Egy-Másért Alapítvány 5000 eurós nyomravezetői díjának segítségével derítették ki. A kisfiú április 8-án érkezett haza Magyarországra.