Rejtélyes permetező pusztított el százmillió méhet

2006.06.29. 15:58
A hét elején egy helikopterről mérgező anyagot permeteztek a németkéri méhlegelőkre, ami csütörtökre legalább százmillió mézelő méh pusztulását okozta. Több méhész kiütést kapott a növények érintésétől, mások lázról és hányingerről panaszkodnak, őket meg is csípték a már megmérgezett állatok. A helyi méhészek ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést a rendőrségen.

Százmillió mézelő méh pusztult el a Tolna megyei Németkéren, miután egy ismeretlen helikopterről permetezte a környék méhlegelőit hétfőn és kedden. A helikoptert több méhész is látta, a légügyi hatóságoknak azonban nincs róla semmiféle információjuk, így feltételezhető, hogy a helikopter engedély nélkül permetezett. Egyelőre nem tudni, ki vezette a helikoptert, és milyen anyaggal permetezett, mondta el az Indexnek Nagyernyei Attila Tolna megyei méhészeti szaktanácsadó, a Tolna Megyei Méhészeti Egyesület elnöke.

A kár az előzetes adatok szerint 40-50 méhészetet érint, ahol 2000 méhcsalád élt, egy méhcsaládnak 50-60 ezer tagja van, így az elpusztult méhek száma elérheti akár a 120 milliót is. Több méhészetnek a teljes állománya elpusztult. Nagyernyei elmondta, hogy az akác virágzása után a méhcsaládok most voltak fejlettségük csúcsán. Németkéren található az egyik legnagyobb selyemfű, vagy más néven "vaddohány" ültetvény, ami a világon egyedülálló körülményeket biztosít a méheknek.


Páran túlélték

A méhész szakember elmondta azt is, hogy a méhek legnagyobb repülésekor érte őket a mérgezés. A mérgező anyagból mintát vesznek, hogy megvizsgálhassák az összetételét. Több méhész lábán a permetezett növények érintésétől kiütések keletkeztek, és legalább 15-en arról számoltak be, hogy méhszúrás után lázasak voltak, hányingerük volt, ami rendkívül ritka, különösen azoknál, akik a méhcsípésekhez hozzászoktak.

A németkéri polgármester, a méhészek és az állategészségügyi szolgálat képviselői csütörtökön délután találkoztak a polgármesteri hivatalban, hogy megvitassák tapasztalataikat és egyeztessék a további teendőket. Nagyernyei elmondta, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségnél, és remélik, hogy a repülési napló alapján beazonosítható lesz a permetezést végző helikopter.

  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön