Mátyás
1 °C
15 °C

Gyorsan nő a melamin áldozatainak száma

2008.12.02. 10:11
A korábbi statisztikák 54, a frissek 294 ezer, a melaminnak tulajdonított húgyúti betegségben szenvedő kínai gyerekről szólnak.

Duplájára nőtt a melaminnal szennyezet tápszerek halálos áldozatainak száma Kínában, míg az országos szűrővizsgálatok szerint a húgyúti betegségben szenvedő gyermekek száma 294 ezerre tehető.

A kínai Egészségügyi Minisztérium hét eleji bejelentése szerint a műanyaggyártásban használt vegyi anyagtól összesen hat kisgyermek halt meg. A korábbi statisztikák még 54.000 beteg gyermekről számoltak be, a legfrissebb adatokban szereplő több mint ötszörös betegszámra nem adtak magyarázatot. A melamin hozzáadásával a hamisítók az élelmiszerek magas fehérjetartalmának látszatát keltették, mert az anyaggal a tesztek manipulálhatók.

A minisztérium és a tartományi egészségügyi hivatalok által felkért szakértők a tejbotrány kapcsán országszerte 11 csecsemő halálának körülményeit vizsgálták. Öt esetben sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy nem a szennyezett tejpor felelős a gyermekek haláláért, hat esetben azonban a kapcsolatot nem sikerült kizárni.

Az egészségügyi tárca korábbi közleményében összesen három kisgyermek halálát erősítette meg, akik közül ketten Kanszu (Gansu) tartományban egy pedig Csöcsiang (Zhejiang) tartományban május és augusztus között fogyasztott tejportól betegedett meg. A múlt hét végéig még 861 csecsemőt ápoltak a kórházakban különböző veseproblémákkal, ez kétszázzal kevesebb, mint az előző héten. A hétfői adatok szerint a beteg gyermekek közül 154 állapota súlyos, de nem életveszélyes.