Szilárda
0 °C
6 °C

Évszázados melegrekordok dőlnek meg hétfőn

2005.05.29. 22:52
A meteorológusok szerint biztos, hogy 32,7 foknál melegebb lesz hétfőn, ezzel évszázados melegrekord dől meg. Keddre markáns hidegfront érkezik az országba, a viharos szél akár súlyos károkat is okozhat, de a mentők egyelőre a hét első munkanapjától tartanak.
Hétfőn országszerte megdőlnek a melegrekordok. Vasárnap is csak 0.2 Celsius fok hiányzott az ezen a napon eddig mért legmagasabb országos hőmérséklet beállításához - mondta el Nadrai Attila meteorológus az MTI-nek.

"A május 30-án mért eddigi legmagasabb hőmérsékletek - országosan 32.7, a fővárosban 31.4 - bizonyosan megdőlnek, hétfőn 32-25 fok körüli kánikulára számítunk" - mondta a szakember. A május 29-i országos rekordtól, ami 34 fok, csak 0.2 tizeddel maradt el a Pakson mért hőmérséklet. Budapesten azonban már vasárnap megtörtént az új csúcsbeállítás: az 1942-ben mért 31.3 fok helyett 33.5 fok az ezen a napon regisztrált legmagasabb hőmérséklet a fővárosban.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy a 30 fok feletti hőség májusban nem szokatlan, de a 35 fok körüli hőmérséklet már ritkának nevezhető.

Keddre markáns hidegfront érkezik az országba viharos erejű széllel, amely hétfőről keddre virradó éjszaka elérheti a 100 kilométer/órás sebességet. Az ilyen erős szél már okozhat károkat. A hőmérséklet pedig várhatóan 10 fokkal esik vissza.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: hét végén megszaporodtak az ájulásos rosszullétek, sorra érkeztek a hívások a mentőkhöz szombaton, valószínűleg a sok rendezvény miatt is. A mentőriasztások száma vasárnapra csökkent, de az ilyenkor szokásosnál még így is több ájulásos esethez kellett kivonulni.

A mentők azonban még inkább tartanak a hétfőtől. Folytatódik a kánikula, de a munkanap miatt sok idős, szívbeteg ember is az utcára megy vásárolni, hivatalos ügyeket intézni és a tapasztalatok szerint ilyenkor különösen sok hőség okozta rosszullétre lehet számítani.

Aki tudja magáról, hogy érzékeny az erős napra, az ha csak teheti, a déli órákban maradjon árnyékban, tanácsolta a mentőszolgálat szóvivője.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a hét végén a kánikulai meleg miatt jelentősen nőtt a szabadtéri tüzek száma, bozótosok, nádas, gaz gyulladt meg sok helyen. A két nap alatt várhatóan a hétszázat is megközelíti a vonulások száma országszerte.

Ha továbbra is száraz marad az idő, akkor kezdeményezik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál a tűzgyújtási tilalom elrendelését, de erről egyelőre még nincs szó. Június végén, július elején az aratás előtti időszakban viszont a korábbi évek tapasztalatai szerint lesz tűzgyújtási tilalom a lábon álló gabona védelmében, fűzte hozzá Dobson Tibor.