Virág
0 °C
2 °C

Százezrek vettek részt a melegparádékon

2003.06.29. 10:11
A melegek szombaton színpompás felvonulást tartottak Madridban, Párizsban, Berlinben, Bécsben Zágrábban és Lisszabonban.
Madrid belvárosában ugyancsak legalább félmillióan (a szervezők szerint legalább egymillióan) vettek részt a háromórás esti melegmenetben, örökbe fogadási jogot követelve az egynemű párok számára, és elítélve a homoszexuálisok makacs diszkriminálását. A színes kavalkádban feltűnt mindkét nagy szakszervezet elnöke a baloldali pártok képviselőivel együtt. "Sokféleség, egyenlőség: közös harc" - szólt a rendezvény mottója.

Polgármesterek a menet élén

A francia fővárosban több mint félmillió embert vonzott a "leszbikus, meleg, bi- és transszexuális büszkeség" (eredetileg csak "meleg büszkeség") ez évi menete. Az extravagáns öltözékben, dübörgő techno-zenére felvonulók ezúttal a meleggyűlölő sértegetést büntető törvény elfogadását követelték, élükön Bertrand Delanoe szocialista polgármesterrel.

A német fővárosban Klaus Wowereit kormányzó polgármester vágta át a szivárvány színeiben virító szalagot, jelt adva az immár huszonötödik felvonulás megkezdésére, amelyen mintegy 600 ezren vettek részt, többen, mint valaha. A verőfényes berlini melegparádét az "Elfogadottságot tolerancia helyett" mottóval rendezték meg. A szociáldemokrata Wowereit egyébként bevallottan homoszexuális, párizsi kollégájához hasonlóan.

Az osztrák homoszexuálisok hagyományos bécsi parádéjára mintegy kétszázezren sereglettek össze, legalábbis a szervezők szerint. A résztvevőket popzenekarok fogadták.

Kisebbek és elszántabbak

Sokkal kevésbé népes, ám annál elszántabb melegfelvonulás volt szombaton Zágrábban és Lisszabonban, ahol néhány százan követelték a különbözőségek társadalmi respektálását.

A Meleg Büszkeség Napja mellett Christopher Street Napjának is nevezett rendezvényekkel egyébként egy 1969-es New York-i esetre emlékeznek, amikor is a rendőrség a Christopher Streeten rátámadott a Stonewall nevű, főleg homoszexuálisok által látogatott bárra.