Benedek
-4 °C
5 °C

Tűk a keblekben

2001.12.28. 15:46
Két éven belül másodszor találtak mammográfiai vizsgálat alkalmával női mellben varrótűket egy lengyel kisvárosban. Egyikük sem tudott a tűk létezéséről, noha az egyik hölgynek 45 éve van öt tű a mellében.
A délkelet-lengyelországi Stalowa Wolában (kárpátaljai vajdaság) egy nyugdíjas nő keblében fedezett fel a műszer öt varrótűt. Az orvos meglepődésénél csak a hölgyé volt nagyobb. Az asszony úgy véli, hogy a tűk jó 45 éve kerülhettek jelenlegi helyükre.

Nem szúrtak

Elmondása szerint apját vadorzáson kapta rajta az erdész, rálőtt és megsebesítette. A vérezve hazaérkező férfi láttán a kislány annyire megijedt, hogy átbukfencezett a tűpárnán, de nem is észlelte a fájdalmat, amikor a tűk mellébe fúródtak. Soha nem okoztak neki panaszt, s az orvos szerint nincs is szükség eltávolításukra, mert a sebészi beavatkozás csak fölöslegesen elcsúfítaná a tűs nő keblét.

Az első hasonló esetre két éve derült fény Stalowa Wolában. A szóban forgó hölgy varrónő volt, aki szokása szerint az éppen nem használt varrótűket kötényébe dugdosta. Néha olyan lendülettel, hogy azok belefúródtak a mellébe. Nem okoztak gyulladást, és a nő nem is tudott létezésükről.

Bármikor befúródhat a tű

A mellben kevesebb az idegvégződés, és ezért kevésbé is érzékeny, mint más testrészek. Ha a szokásosnál is zsírosabb, lazább felépítésű, megtörténhet, hogy tulajdonosa egy ilyen balesetnél egyáltalán nem érez fájdalmat. Különösen, ha a baj stresszhelyzetben történik, és az illetőnek amúgy is alacsony a fájdalomérzékelési küszöbe - mondják a szakértők.