Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Belehalt sérüléseibe a mellkason lőtt kisfiú

2004.05.04. 16:53
Meghalt az a 11 éves fiú, akit saját bátyja lőtt le Baranya megyében. Az áldozat fivére nagyapja légpuskájával egy kutyára célzott, de öccsét találta szíven. Mint azt a szakértői vizsgálat megállapította, a lövés okozta a kisfiú halálát.
Meghalt egy tizenegy éves fiú, akit hétfőn este saját 13 éves bátyja lőtt le légpuskával a Baranya megyei Zsibót-Szőlőhegyen hétfőn este, erősítették meg az Indexnek az MTI értesülését a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság ügyeletén.

Az áldozat bátyja az eddigi adatok szerint véletlenül lőtte le öccsét, valójában egy kutyába akart belelőni, ekkor találta el testvérét. A rendőrök egyelőre nem tudták megmondani, hogy a légpuskalövedék miképp tudott halálos sérülést okozni. A Magyar Televízió értesülései szerint a gyermek halálát nem a lövés, hanem sokk okozta. A rendőrök szerint a fivér esetében büntethetőséget kizáró ok, hogy még kiskorú, de a nagyapát valószínűleg felelősség terheli, mondták.

Eljárás indul a nagypapa ellen

Eljárást indított a rendőrség az idős férfi ellen, akinek óvatlansága miatt a tizenéves fiú légpuskával meglőtte öccsét - értesült kedden a HavariaPress. Mint kiderült, a 13 éves helybéli fiú egy légpuskát kért el nagyapjától, azzal az indokkal, hogy születésnapját ünnepelné vele. A kölcsönkapott légfegyverrel 12 éves öccse társaságában sétálni indultak, akkor azonban - az eddigi adatok szerint - megpillantottak egy kecskét, amelyet éppen egy kutya támadott meg.

A nagyobbik fiú - hogy mentse a kecskét - a puskával célba vette a kutyát, ám öccse az elsődleges információk szerint félreértette szándékát. A 12 éves gyerek - minden bizonnyal abban a hiszemben, hogy bátyja a kecskét akarja lelőni - a golyó útjába vetette magát. A lövedék mellkason találta a gyermeket, aki nem sokkal később belehalt sérülésébe. A haláleset pontos körülményeit mindazonáltal csak az orvosszakértői vizsgálatok tisztázhatják, mivel a fiú a lövés után még körülbelül ötven métert szaladt és csak azután esett össze. A mentők a nagyobbik fiút, annak édesanyját és nagyanyját sokkos állapotban szállították kórházba. A rendőrség a nagypapa ellen eljárást indított.

A lövedék okozta a fiú halálát

A keddi boncolás alapján bizonyossá vált: a légpuskalövedéktől és nem a sérülés okozta sokktól halt meg az a kisfiú, akit hétfő este bátyja lőtt meg Zsibót-Szőlőhegyen - közölte a rendőrség az MTI-vel kedden. A nyomozás eddigi adatai szerint már szürkület volt, amikor az idősebbik gyermek elkérte egy közelben lakó 75 éves férfi légpuskáját, hogy elkergesse a kecskéjüket megtámadó kutyát. Öccse azonban valahogy a fegyver elé került, és a golyó a mellkasába fúródott - mondta el a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, Kertész János. Korábban felmerült, hogy a fiú halálát nem közvetlenül a lövedék, hanem a sérülés kiváltotta sokk okozta, ezt azonban a boncolás megcáfolta. A tragédia pontos részleteire orvos- és fegyverszakértők bevonásával próbálnak fényt deríteni.