Paszkál
10 °C
15 °C

Nem küldtek mentőt egy haldoklóhoz

2005.08.04. 17:23
Tavaly decemberben halt meg az a beteg, akinek az ügyében most született vádemelés. A rendőrség szerint a férfi halála ok-okozati összefüggésben van a mulasztással.

Büntetőeljárás indult a sárvári mentőállomás diszpécsere ellen, mert tavaly többszöri hívás után sem küldött mentőt egy betegért. Az eset még tavaly decemberben történt, amikor a Vas megyei Markusovszky Kórházból jelezték, hogy egy férfi otthonában rosszul lett, és meghalt. A nyomozásban a rendőrség megállapította, hogy a 37 éves férfi halála összefüggésben áll azzal, hogy nem küldtek érte mentőt.

Egy átlagos napon több mint hatezer hívás érkezik országosan a 104-es számra, és ennek csak kis hányada valóban sürgősségi eset. Az indokolatlan mentőhívások kiszűrése pedig a hiányos információk alapján nehézkes. A konkrét ügyben a bíróság fogja majd eldönteni, hogy a diszpécser hibázott-e, áll az Országos Mentőszolgálat közleményben.

A rendőrség halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a diszpécsert, és vádemelési javaslattal átadta az ügyet az ügyészségnek, mondta Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr főkapitányság sajtóreferense. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.