Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mérgező csülök végzett a szigorú büntetőbíróval

2006.07.12. 15:35
Két és fél éve, veje születésnapi buliján kapott ételmérgezést P. György, aki feleségével együtt csülköt evett, amelyben mérgező baktérium volt. A bíróról közismert, hogy annak idején a legtöbb halálos ítéletet hozta.

Vádemelést javasol a rendőrség egy óbudai vendéglő üzemeltetője ellen, mert az ő felelőssége volt, hogy két és fél évvel ezelőtt ételmérgezés miatt halt meg P. György. Az áldozat legfelsőbb bírósági büntetőbíró volt, akiről szakmai körökben köztudott, hogy köztörvényes ügyekben annak idején ő hozta a legtöbb halálos ítéletet. Úgy tudjuk, hogy ő mondta ki az utolsó végrehajtott halálos ítéletet is.

Fülöp Valter, a BRFK Bűnügyi Főosztályának helyettes vezetője arról tájékoztatott, hogy a rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja a vendéglő üzemeltetőjét. A bíró családjával, egy ötfős társaságban ünnepelte veje születésnapját 2004. február 28-án az óbudai Zöldkapu vendéglőben. Feleségével csülköt ettek. Már néhány órával az ünneplés után a pár rosszul lett. Másnapra a feleség állapota javult, mivel ő csak belekóstolt az ételbe. P. Györgyhöz mentőt kellett hívni, és két nappal később a kórházban életét vesztette.

A toxikológiai vizsgálat organikus mérgező anyagokat mutatott ki a férfi szervezetében, ezért indítottak büntetőeljárást. A nyomozásba élelmiszerbiztonsági, igazságügyi és munkajogi szakértőket vontak be, emellett az ÁNTSZ Élelmiszer-egészségügyi Osztálya is vizsgálatot indított. Ezek alapján a rendőrök megállapították, hogy a nem megfelelően elkészített csülökben elszaporodott egy clostridium nevű baktérium, ami toxint termelt, és ez okozta az ételmérgezést. Úgy tudjuk, hogy a csülök előfőzésénél lehetett gond, a húst nem főzték elég ideig.

A IX. kerületi ügyészség dönt a vádemelésről. A törvény szerint a gyanúsításban szereplő bűncselekményért akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Kolbászmérgezés

A botulizmus ("kolbászmérgezés") jellegzetes ételmérgezés. A baktérium az élő szervezetben nem képes szaporodni, sem toxint termelni, csak az élelmiszerben. A toxin rendkívül mérgező, idegbénító, ezért súlyos esetekben a légzés, szívműködés megállításával halált okoz. A természetben eléggé elterjedten megtalálható. Elsősorban a talajban él, ahonnan a vizekbe és növényekre kerül. Élelmiszerekre talaj, por szennyeződéssel, nyersanyaggal jut.

Az emberi botulizmus olyan élelmiszer elfogyasztásakor alakul ki, ahol a szennyezett eredetű nyersanyagból készült terméknél a tartósító eljárás nem volt megfelelő (elégtelen hőkezelés, nem megfelelő pH, stb.). Oxigén hiányos viszonyokat teremtve (pl. konzerv, vákuumfólia) vagy a helytelen tárolás miatt lehetőség nyílik az esetlegesen jelenlévő Clostridium botulinum spórák kicsirázására, elszaporodására és toxintermelésére. (Forrás: Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség)