Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Sasokat mérgeztek meg a Jászságban

2008.01.09. 19:14
Egymillió forint az eszmei értéke azoknak a ragadozó madaraknak, amiket az utóbbi napokban mérgeztek meg. Rétisasból 150, míg parlagi sasból mindössze 83 pár költ Magyarországon, állományuk pusztítása az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozása Magyarországon.

Újabb madármérgezés történt: két réti és három parlagi sas tetemére leltek a Jászságban egy hét alatt, tájékoztatta az MTI-t a Magyar Madártani Egyesület. Ezzel 44-re emelkedett az elmúlt két évben megmérgezett fokozottan védett madarak száma, legalábbis ennyiről szereztek tudomást a természetvédelmi szakemberek.

Tavaly december huszonnyolcadikán Jásztelek határában feltehetően egy lelőtt kutyába helyezték a mérget ismeretlen tettesek. A tetemből két réti sas evett és el is pusztult. Idén január harmadikán a tizenöt kilométerre lévő Jászárokszállás határában került elő húsz fácán teteme. Ezekből három parlagi sas és három egerészölyv evett, közülük csak az egyik parlagi sas maradt életben, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai kezelnek.

A korábbi esetekhez hasonlóan most is nyomozást indított a Jászberényi Rendőrkapitányság, ha bebizonyosodik, hogy szándékos bűncselekmény történt, akkor az elkövetők akár öt évig terjedő börtönbüntetésre és pénzbírságra is számíthatnak.

Fent: réti sas röpte, lent: parlagi sas fiókája

Magyarországon 1998 óta összesen 72 fokozottan védett és 625 védett madár esett bizonyítottan mérgezés áldozatául, amelyek természetvédelmi értéke meghaladja a 77 millió forintot. Különösen kritikussá vált a helyzet az elmúlt két évben, amióta minden korábbinál nagyobb mértékű pusztítást jelentettek országszerte a természetvédelmi szakemberek.

Egymilliós eszmei érték

2006 áprilisa óta 23 parlagi, 16 réti, egy szirti sas, valamint egy vándor- és egy kerecsensólyom is mérgezéses tünetekkel került elő. A madarak természetvédelmi értéke 41 millió forint. Legkritikusabban a parlagi sast érintették a mérgezések, hiszen a megtalált 23 példány a tavalyi egész európai uniós szaporulat mintegy ötödét teszi ki.

A felderített mérgezéseket minden esetben bizonyítottan illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak csaliként kihelyezett állattetemekbe a különböző szőrmés és tollas ragadozók irtására.

A felderített esetek csak kis részét képezik a valódi pusztításnak, így a legutóbbi mérgezési hullám az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozása Magyarországon, állítja az MME.

Mind a parlagi, mind a réti sas fokozottan védett faj, egy példány természetvédelmi értéke egymillió forint. Rétisasból 150, míg parlagi sasból mindössze 83 pár költ Magyarországon, azonban ez utóbbi fajból az országban található az Európai Unió állományának 60 százaléka. A sasfajok magyarországi védelmét 1980 óta az MME koordinálja, együttműködve a nemzeti park igazgatóságokkal és számos önkéntessel.