Gusztáv
-4 °C
1 °C

Enyhülést hoz a hidegfront

2001.08.04. 22:23
Magyarországon a szombati kánikulai hőmérséklet nem döntött meg csúcsokat, és a légköri ózonkoncentráció sem volt olyan mértékű, amely szmogriadóra adott volna okot.
Az Index a Meteorológia Szolgálat ügyeletesétől úgy értesült, szombaton Jósvafőn volt a legmelegebb az országban, de azt csak holnapra derül ki, hogy a 37 fokos mért hőmérséklet helyi rekordnak számít-e.

A vasárnapi hidegfront kismértékű lehűlést hoz, de a következő napokban fokozatosan ismét visszatér a hőség. Azt még nem lehet megmondani, hogy lesz-e az idén még ennél is melegebb.

Török László meteorológus a távirati irodának elmondta: szombaton harmincöt fok volt Keszthelyen, Pakson, Baján és Pécsett is, de ezek nem minősíthetők hőmérsékleti csúcsnak.

A meteorológus szerint az ország fölött vasárnap átvonuló hidegfront hétfőre 25-30 fokos hőmérsékletet hoz, időnként átvonuló felhőkkel, erős széllel.

Hétfőn még napos lesz az idő, kedden néhol előfordul zápor, zivatar, szerdán és csütörtökön pedig ismét melegszik az idő. Török László prognózisa szerint a viszonylagos lehűléssel megszűnnek a talaj közeli ózontartalom növekedés meteorológiai feltételei.

Az ózonkoncentráció mostanra megközelítette a nyálkahártya és a szem irritációjával járó egészségügyi határértéket, de a szmog- és ózonriadó elrendelésének szintjétől messze elmaradt - fűzte hozzá.

Bényi Mária, az ÁNTSZ ügyeletes vezetője az MTI érdeklődésére szintén azt közölte: a légköri ózonkoncentráció az utóbbi napokban valóban emelkedett, de nem éri el azt a mértéket, amely miatt ózonriadót kellene elrendelni.