Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmincnál is több halott a valenciai metróbalesetben

2006.07.03. 15:10
Harmincnál is több halottja lehet az első becslések szerint a metróbalesetnek Valenciában. A metró az alagútban siklott ki, aztán egyes hírek szerint felborult a szerelvény több kocsija. Más források arról írnak, hogy az alagút fala is ráomlott a szerelvényre, így nem lehet biztosat tudni az áldozatok számáról.

Súlyos metróbaleset történt Spanyolországban, Valenciában. A BBC helyi illetékesekre hivatkozó jelentése szerint több mint harmincan vesztették életüket, a spanyol El Pais 34 vagy 36 halottról tud. A lap szerint két további sérült állapota kritikus, ötnek nagyon súlyos, további ötnek pedig súlyos sérülése van. A könnyebben sérültek száma 27 - írja az El Pais. 150 utast kimenekítettek az alagútból, amely egyes értesülések szerint beomlott, amikor a szerencsétlenség történt. A baleset pontos okiról továbbra sincs hivatalos tájékoztatás.


15 súlyos sérültet szállítottak kórházba

Az első jelentések szerint az 1-es metróvonal egyik szerelvényének két kocsija siklott ki az alagútban a Plaza de Espana és a Jesus megálló között. "Még tart az áldozatok azonosítása, az első becslések szerint harmincnál is többen haltak meg" - nyilatkozta a helyi önkormányzat szóvivője, Vicente Rambla a BBC-nek.

A BBC jelentése szerint a szerelvény tömött volt, mivel éppen sokan tartottak hazafelé a délutáni sziesztára. A rendőrség lezárta a környéket, a mentőalakulatok a tűzoltók vezetésével menekítik ki az utasokat az alagútból.


34 halott a balesetben

A baleset oka egyelőre nem ismert, írja a BBC, ami minden idők egyik legsúlyosabb metróbalesetének nevezte a tragédiát. Az El Pais értesülései szerint a szerelvény túl gyorsan haladt, egyik kereke széttört.

Valenciában ma kezdődött a Családok Világtalálkozója, az eseményen július 8-9-én XVI. Benedek pápa is tiszteletét teszi.

Sólyom László köztársasági elnök részvéttávirata
Részvéttáviratot küldött I. János Károlynak, Spanyolország királyának hétfőn Sólyom László köztársasági elnök a Valencia városában történt metróbaleset miatt. "Megdöbbenéssel értesültem a Valenciában ma délben bekövetkezett súlyos metróbalesetről, mely több mint harminc ember életét követelte. A magyar nép és a magam nevében ezúton fejezem ki mély részvétemet" - írta Sólyom László részvéttáviratában, amelyet a köztársasági elnök sajtófőnöke, Wéber Ferenc juttatott el az MTI-hez. Az államfő arra kérte a spanyol királyt, hogy tolmácsolja a mély együttérzést az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak.