Harmincnál is több halott a valenciai metróbalesetben

2006.07.03. 15:10
Harmincnál is több halottja lehet az első becslések szerint a metróbalesetnek Valenciában. A metró az alagútban siklott ki, aztán egyes hírek szerint felborult a szerelvény több kocsija. Más források arról írnak, hogy az alagút fala is ráomlott a szerelvényre, így nem lehet biztosat tudni az áldozatok számáról.

Súlyos metróbaleset történt Spanyolországban, Valenciában. A BBC helyi illetékesekre hivatkozó jelentése szerint több mint harmincan vesztették életüket, a spanyol El Pais 34 vagy 36 halottról tud. A lap szerint két további sérült állapota kritikus, ötnek nagyon súlyos, további ötnek pedig súlyos sérülése van. A könnyebben sérültek száma 27 - írja az El Pais. 150 utast kimenekítettek az alagútból, amely egyes értesülések szerint beomlott, amikor a szerencsétlenség történt. A baleset pontos okiról továbbra sincs hivatalos tájékoztatás.


15 súlyos sérültet szállítottak kórházba

Az első jelentések szerint az 1-es metróvonal egyik szerelvényének két kocsija siklott ki az alagútban a Plaza de Espana és a Jesus megálló között. "Még tart az áldozatok azonosítása, az első becslések szerint harmincnál is többen haltak meg" - nyilatkozta a helyi önkormányzat szóvivője, Vicente Rambla a BBC-nek.

A BBC jelentése szerint a szerelvény tömött volt, mivel éppen sokan tartottak hazafelé a délutáni sziesztára. A rendőrség lezárta a környéket, a mentőalakulatok a tűzoltók vezetésével menekítik ki az utasokat az alagútból.


34 halott a balesetben

A baleset oka egyelőre nem ismert, írja a BBC, ami minden idők egyik legsúlyosabb metróbalesetének nevezte a tragédiát. Az El Pais értesülései szerint a szerelvény túl gyorsan haladt, egyik kereke széttört.

Valenciában ma kezdődött a Családok Világtalálkozója, az eseményen július 8-9-én XVI. Benedek pápa is tiszteletét teszi.

Sólyom László köztársasági elnök részvéttávirata
Részvéttáviratot küldött I. János Károlynak, Spanyolország királyának hétfőn Sólyom László köztársasági elnök a Valencia városában történt metróbaleset miatt. "Megdöbbenéssel értesültem a Valenciában ma délben bekövetkezett súlyos metróbalesetről, mely több mint harminc ember életét követelte. A magyar nép és a magam nevében ezúton fejezem ki mély részvétemet" - írta Sólyom László részvéttáviratában, amelyet a köztársasági elnök sajtófőnöke, Wéber Ferenc juttatott el az MTI-hez. Az államfő arra kérte a spanyol királyt, hogy tolmácsolja a mély együttérzést az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak.
  • Hírek
  • Hírek