Valér
4 °C
8 °C

Svédországban is felbukkant a madárinfluenza

2005.10.22. 23:45
A döglött kacsát még vizsgálják. Anglia egy döglött papagáj apropóján vadmadár-embargót javasol.
Svédországban is felbukkant a madárinflunza - a svéd országos állatorvosi intézet szombaton közölte, hogy egy Stockholmtól keletre talált döglött kacsával ez a betegség végzett, de még nem tudni, hogy a kórokozó a különösen veszélyesnek tartott H5N1 vírustörzshöz tartozik-e.

A kérdés eldöntése érdekében további vizsgálatokat kell végezni, és a szakemberek vasárnap délutánra ígérik a pontosabb eredményt. Az intézet közlése szerint az évnek ebben a szakában nem ritka, hogy a kacsák 20-30 százaléka is influenzás lesz.

Vadmadarak embargóját javasolta Nagy-Britannia

Az Európai Unió soros elnökeként arra hívta fel Nagy-Britannia szombaton az Európai Bizottságot, hogy mondja ki az élő vadmadarak embargóját - közölte a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) szóvivője. A madárinfluenza járványos elterjedésének meggátlására hivatott intézkedés a baromfikat nem érintené.

Ben Bradshaw tájékoztatása szerint London szombaton juttatta el hivatalosan kérését a brüsszeli bizottsághoz. Nagy-Britanniában előző nap azonosították első ízben a H5 vírustörzs jelenlétét, mégpedig egy Suriname-ból érkezett és ezen a héten karanténban kimúlt papagájon.

A H5N1 vírustörzs okozta madárinfluenza több mint 60, beteg szárnyasokkal - többnyire azok feldolgozása során - érintkező embert ölt meg Ázsiában. Azóta, hogy 2003 végén Dél-Koreában felbukkant - költöző madarak által terjesztve - eljutott Oroszország európai területére, Törökországba és Romániába is.