Piroska
-1 °C
5 °C

351 embert ölt meg a burmai ciklon

2008.05.04. 12:59
A Nargis nevű ciklon két napig tombolt Burmában, az ország legnagyobb városa, az ötmilliós Rangun vasárnapra víz és villany nélkül maradt.

Legalább 351-re nőtt a Burmán végigsöpört trópusi ciklon halálos áldozatainak a száma, jelentette vasárnap a helyi média. "Rangun környékén 19-en haltak meg, míg Irrawaddy térségében körülbelül 222 halálos áldozatot követelt a trópusi ciklon" - nyilatkozta korábban a tájékoztatási minisztérium egyik tisztségviselője az AFP hírügynökségnek. 109 ember a délkelet-ázsiai ország partjaitól délnyugatra fekvő Haing Gyi szigeten lelte halálát a természeti katasztrófában.

A katonai kormány öt tartományt nyilvánított katasztrófa sújtotta övezetté. A 190 kilométer per órás sebességű szél háztetőket tépett le Rangunban, fákat döntött ki, és a szegénynegyedek viskóiban okozott különösen súlyos pusztítást. Vasárnap reggel az ötmilliós városban nem volt sem víz sem áramszolgáltatás. A telefonvonalak péntek este óta nem működnek, és a nemzetközi repülőteret is lezárták. A becslések szerint a viharban több mint húszezer épület dőlt romba. Az Irrawady deltájában fekvő két rizstermesztő városban csak minden negyedik ház maradt állva, a többi a földdel vált egyenlővé.

A Nargis nevű ciklon két napig tombolt

"Ilyesmit még soha nem láttam - nyilatkozta egy visszavonult állami dolgozó a Reutersnek. - Arra emlékeztetett, amikor a Katrina lecsapott New Orleansra." A katonaság és a rendőrség már hozzáfogott a mentéshez a vihar által legerősebben sújtott területeken.