Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Árvíz miatt szennyeződhetett Miskolc vize

2006.06.08. 22:00
A Szinva és a Garadna patakok áradása miatt Miskolc vízellátását biztosító bázisok egy része feltehetően sérülhetett, emiatt sokan panaszkodnak hányásra, hasmenésre, elesettségre. Pénteken derül ki biztosan, hogy mi okozta a tömeges megbetegedést.

Szennyeződhetett Miskolc egyes területeinek vezetékes ivóvize, bár erre nincs még egyértelmű bizonyíték, az ÁNTSZ mindenesetre arra kéri a lakosokat, hogy a vizet fogyasztás előtt forralják fel, illetve palackozott vizet használjanak, tudatta az MTI-vel az ÁNTSZ megyei intézete csütörtökön.

Nem biztos, hogy szennyeződött a víz

Miskolc egyes részein - egyetemváros, Tapolca, Hejőcsaba, Görömböly, a belvárosnak a Városház tértől Tapolca felé eső területe - háziorvosok jelentették, hogy összesen százan hányással, hasmenéssel, elesettséggel járó tünetekkel keresték meg őket, közölte Asztalos Ágnes helyettes tiszti főorvos.

A szakember emlékeztetett arra, hogy június 2-án a Szinva és a Garadna patakok áradása miatt Miskolc vízellátását biztosító bázisok egy része feltehetően sérülhetett, ezért az üzemeltető társaság, valamint az ÁNTSZ fokozottan ellenőrzi a vízmintákat.

A vizsgálatok még nem fejeződtek be, ezért egyértelműen nem állapítható meg, hogy szennyeződött-e Miskolc ivóvize. A főorvos tájékoztatása szerint várhatóan pénteken derül ki, hogy mi okozta a tömeges megbetegedést.

Nem hordoz veszélyforrást

Vojtilla László, a Miskolci Vízművek Kft. igazgatója csütörtökön este az MTI-nek azt mondta: a bükki karsztforrásokban az elmúlt napokban, az esőzések miatt esetlegesen beomló agyag, illetve mészkő mikroszemcsékből álló lebegőanyag kerülhetett.

Ez sárgás, opálos elszíneződést okoz a vízben, azonban - mint fogalmazott - ezen anyagok egyike "sem hordoz veszélyforrást". Az igazgató ugyanakkor nem zárta ki, hogy a megbetegedések összefüggésben lehetnek a vízzel.