Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lefejezett holttesteket találtak a misztikus piramisban

2004.12.04. 15:24
Tizenkét holttestet találtak régészek egy azték emlékhelyen, Mexikóban. A holttestek közül tizet lefejeztek, a másik kettőt gazdagon feldíszítve temették el. Az ásatás vezetője szerint a lelet ember- és állatáldozattal járó véres rituáléra utalhat.

Tizenkét holttestre, köztük tíz lefejezettre bukkantak régészek egy temetőben, melyet Mexikó egyik ősi és misztikus építményében, a Hold piramisában fedeztek fel, adta hírül a Reuters. A lelet arra utal, hogy a kétezer éves építmény egykor nagy vérfürdőknek, horrorisztikus szertartásoknak lehetett a színhelye, mondták a piramisban dolgozó régészek.

#alt#
Kilátás Teotihuacanra a Hold piramisáról

A sírban az emberi maradványok mellett megkötözött állattetemeket is találtak: többek közt kutyák és sasok maradványait.

A temetőt a talányos történetű Teotihuacanban, Mezoamerika első nagyvárosában fedezték fel, amelynek lakói sokak szerint olvasni és írni tudtak, ismerték a számrendszert is. A fejlett civilizáció hirtelen pusztulására a 7. században került sor, amikor felégették és kirabolták, azonnal megszüntetve ezzel kereskedelmi befolyását. Lakói a legutóbbi felfedezések szerint kapcsolatban állhattak a majákkal.

Egymásra dobált holttestek

"Nem valószínű, hogy az ősi rituálé tisztán szimbolikus elemekből épült volna fel" - mondta Saburo Sugiyama, az ásatás vezetője. "Inkább arra gyanakszunk, hogy az ősi népek állat- és emberáldozatokkal járó, iszonyú vérfürdőket rendeztek, ."

Akár a piramisban, akár a közelében ölték meg az áldozatokat, ez a szertartás Mezoamerika legrémisztőbb emlékei közé tartozik, azok közül, amelyek régészetileg is igazolhatók. A tíz lefejezett holttestet nem eltemették, hanem mondhatni egymásra dobálták a temetőhely egyik oldalán, míg a másik kettőt gazdagon feldíszítették gyöngyökkel és emberi állkapcsot formázó ékszerekkel.