Molotov-koktélt dobtak egy melegbárra

2008.06.28. 09:15
Meleg szervezetek azt kérik az V. kerületi rendőrségtől, hogy ne rongálás, hanem emberölési kísérlet miatt indítson nyomozást, miután péntekre virradóra Molotov-koktélt dobtak egy fővárosi szórakozóhely bejárati ajtajára - közölte a Szivárvány Misszió Alapítvány. A bárt a támadás előtt telefonon megfenyegették.

A Molotov-koktélt az V. kerületi, Magyar utcai Action bárra dobták. Az incidenst megelőzően fenyegető telefonhívást kaptak, a melegbár bejárata és előtere kiégett. A július eleji melegfesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány az Action bár címére van bejegyezve.

A 15 különböző meleg szervezet és egyesület által jegyzett közlemény szerint a bár elleni támadás emberölési kísérlet, hiszen az elkövetők telefonon ellenőrizték, hogy a bárban vannak-e emberek, valamint azt is, hogy meddig van nyitva.

Pusztán a szerencsének és a bent lévők lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés. A cselekmény alkalmas volt a bárban lévők életének kioltására - hangsúlyozza a közlemény. 

A szervezetek szerint azzal, hogy a rendőrség rongálásként bagatellizálja az esetet, gyengíti a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek elleni gyűlölet-bűncselekmény erkölcsi megítélését, jogbiztonságát, és közvetve további támadásokra bátorítja az elkövetőket.

Véleményük szerint a gyilkossági kísérlet következménye annak a gyűlöletkeltésnek, amelyet egyes szélsőjobboldali csoportok, valamint a katolikus egyház és jobboldali politikusok folytatnak az elmúlt hetekben az LMBT emberek és az LMBT fesztivál ellen. Az eset ismét felveti a gyűlölet-bűncselekmény jogi szabályozásának szükségességét.


  • Hírek
  • Hírek