Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Pusztító monszun Indiában

2008.09.23. 10:17
Négy nap alatt 163 embert halt meg a monszun okozta áradásokban India északi és keleti részén, a hatóságok pedig az árvíz fogságában rekedt több százezer ember kimenekítésén fáradoznak.

Az indiai hatóságok közlése szerint a halálesetek többsége a sűrűn lakott északi Uttar Prades államban történt, ahol a folyók többsége a szüntelen esőzés miatt kilépett medréből. Uttar Pradesben 32 ember fulladt vízbe, lelte halálát összedőlt épületek romjai alatt vagy áramütés miatt. Ebben az államban a hét végén hetven emberéletet követelt az árvíz, kétszázezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A hatóságot több mint kétezer tábort létesítettek a tartományban, hogy menedéket nyújtsanak a bajba jutottaknak.

A keleti Orisza tartományba négy nap alatt 29 emberéletet követelt a monszun. A hatóságok mintegy 285 ezer embert menekítettek ki, 261 segélytáborban szállásolták el őket, de további kétszázezer ember próbálnak kimenekíteni a víz fogságából. Az elkövetkező néhány napban további esőzések várhatók, és a tartományi kormányzat az indiai flotta segítségét kérte, a víz ugyanis elárasztott mintegy 650 falut. Az indiai légierő helikopterekből élelmiszercsomagokat dob le az árvíz fogságában rekedt embereknek, 1300 motor- és evezős csónak vesz részt a bajba jutottak kimenekítésében.

Az északi Himácsal Prades tartományban 32 halálos áldozata volt a monszunnak, többségük a heves esőzések okozta fölcsuszamlásokban lelték halálukat. A dél-ázsiai térségben júniustól szeptemberig tart a monszun, amely meghozza a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen csapadékot, ugyanakkor hatalmas károkat is tud okozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?