Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hét év a móri fegyverek beszerzőjének

2008.05.28. 15:10
Válogatás nélkül nyolc embert lőttek halomra azokkal a fegyverekkel a móri bankrablók, amiket egy (akkor) rendőrismerősüktől kaptak. A fegyvereket beszerző S. Zoltánt most a Tatabányai Városi bíróság első fokon hét évre fegyházba küldte.

Első fokon hét év fegyházbüntetésre ítélte a tatabányai bíróság szerdán S. Zoltánt, aki 2001 nyarán két géppisztolyt és három pisztolyt adott el N. Lászlónak, aki a fegyvereket a móri bankfiók 8 halálos áldozatot követelő kirablásánál használta. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy S. Zoltán a cselekmény elkövetésekor rendőr volt.

"A vádlott rövid határidőn belül olyan fegyvereket adott át N. Lászlónak, melyekről tudnia kellett, hogy nagymértékben veszélyeztetik a közbiztonságot. A fegyverek megszerzéséhez felhasználta rendőri szakértelmét, olyan bűnt követett el, melyet hivatásánál fogva meg kellett volna akadályoznia", írta az ítélet indoklásában a Tatabányai Városi Bíróság.

S. Zoltán és N. László egyaránt vonzódtak a gyilkoló szerszámokhoz, mindkettőjük engedéllyel tartott magánál lőfegyvert. Barátságuk elmélyülése után N. László fegyverek beszerzésére kérte S. Zoltánt, aki egy AK 47-es és egy Skorpió géppisztolyt, valamint három pisztolyt és egy hangtompítót adott át N. Lászlónak.

A szakértői vélemények szerint ezeket a fegyvereket használta N. László a móri bankfiók kirablásakor, ahol társával válogatás nélkül lelőttek mindenkit, aki az épületben volt. A rablás következtében nyolc ember vesztette életét.

S. Zoltán először azt vallotta, hogy N. László a fegyvereket külföldieknek akarta továbbadni, majd ezt visszavonva annyit mondott, hogy N. László vonzódott a fegyverekhez, ezért vásárolta meg tőle a két géppisztolyt és a három pisztolyt.

A bíróság S. Zoltán lakhelyelhagyási tilalmát előzetes letartóztatássá változtatta. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és ügyvédje az ítélet enyhítéséért fellebbez.