Ödön
2 °C
11 °C

'Nyilvánvaló, hogy ők csinálták Mórt'

2004.09.28. 14:30
A móri bankrablás hétfőn indult perében a harmadrendű vádlott, K. Attila vallomásával folytatódott a tárgyalás. A vádlott terhelően nyilatkozott Kaiser Edére, aki viszont tagadta mindazt, amit K. Attila mondott, és így szembesítésük eredménytelen volt.
A harmadrendű vádlott, K. Attila, akit - elmondása szerint - a hatóságok hónapokig a móri sofőrként tartottak számon, de már csak két másik rablással vádolnak, folytatta hétfőn megkezdett vallomását. Ebben terhelően nyilatkozott Kaiser Edére, aki az ügyészség szerint a móri vérengzés egyetlen ismert tettese. Ugyanakkor Kaiser a tárgyaláson tagadta mindazt, amit K. Attila mondott, és így szembesítésük eredménytelen volt.

'Amolyan teszthívás'

A vádirat szerint tettesként Kaiser Ede és egy ismeretlenül maradt személy követte el 2002. május 9-én a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablást és ennek bűnsegédje volt Hajdú László. A vádirat szerint az ismeretlen végzett a bank dolgozóival és ügyfeleivel, míg Kaiser a fiók ajtajában vigyázott. K. Attila kedden elmondta, hogy szoros kapcsolatban volt Kaiser Edével, több bűncselekményt követtek el együtt és "ez az életvitel megkövetelte, hogy száztíz százalékig ismerjük egymást, megbízzunk egymásban".

K. Attila elmondta, hogy Kaiser felvetette neki a móri bankfiók kirablásának ötletét, ám ő elhárította, mert akkor már körözték. K. Attila a móri bankrablásról - elmondása szerint - a tévéből értesült. "Megrázott!" - jegyezte meg, majd hozzátette: 2002. május 9. után szokatlanul hosszú ideig, majdnem két hónapig nem beszélt Kaiserrel, aztán telefonon felhívta Kaiser, de a beszélgetés elején 15-20 másodpercig mindketten hallgattak. "Amolyan teszthívás volt, tudom-e hogy ő volt az elkövető" - fogalmazott a harmadrendű vádlott. Végül egyikük sem hozta szóba Mórt, semleges témákról beszéltek - tette hozzá. Közvetlenül Kaiser Ede 2002. július 22-i elfogása előtti napokban pedig személyesen is találkoztak, autóba ültek és Kaiser arról beszélt, hogy meg kéne ölni Hajdú barátnőjét meg Hajdút. Ezt K. Attila összefüggésbe hozta Mórral, de a beszélgetés során kerülték a témát. Bírói kérdésre, hogy miért nem kérdezett rá Mórra, K. Attila annyit mondott: "jobb az ilyen dolgokra nem rákérdezni".

'A rendőrségnek dolgozott'

"Számomra akkor lett nyilvánvaló, hogy ők csinálták Mórt, amikor a fantomképeket közzétették az újságokban" - jegyezte meg K. Attila egyértelműen Kaiserre és Hajdúra célozva. "Mór után Ede meglehetősen sokat kokainozott" - tette hozzá.

K. Attila vallomását követően Kaiser Ede több ponton, főként Mórral kapcsolatban kétségbe vonta vádlott társa nyilatkozatát, szembesítésük pedig rendre eredménytelen maradt. Kaiser Ede többször is elismételte, hogy nem ő követte el a móri bűncselekményt. Kaiser Ede említette azt is, hogy 2002. május 9. után K. Attila kereste őt. "Gondolom, már a rendőrségnek dolgozott" - jegyezte meg Kaiser.

A bíró a tárgyalás kezdetén ismertette azt a rendőri jelentést, amely szerint K. Attilát a hétfői tárgyalás után a bíróság épületében fennhangon, életveszélyesen megfenyegették, azt kiabálták, "Áruló, anyádat, kicsinállak!" Aztán az előzetes letartóztatásból korábban már kikerült harmadrendű vádlottat kísérő rendőr intézkedett. Erről az esetről K. Attila a bíró kérdésére is csak annyit mondott, "hallottam valami kiabálást a folyosón, de nem tudok róla".

A büntetőper a héten az ügyben kisebb súlyú bűncselekményekkel megvádolt további hat személy vallomásával folytatódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?