Eleonóra
-1 °C
2 °C

Még idén ítélet születhet a móri bankrablás perében

2004.12.01. 14:55
Kapcsolódók (1)
Szakértő meghallgatásával és a vádbeszéddel folytatódott szerdán a Fővárosi Bíróságon az a több mint két hónapja tartó büntetőper, aminek két fővádlottját, Kaiser Edét és Hajdú Lászlót nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel, fegyveres rablótámadással és más bűncselekményekkel vádolják a móri véres bankrablással összefüggésben.

A szerdai tárgyaláson a telefonos híváslisták elemzésével megbízott nyomozót és egy mobilrendszerek működésében jártas GSM-szakértőt hallgatott meg a bíróság. A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozója röviden kitért arra a keddi médiaértesülésre, ami szerint egy betörés során eltűntek volna a bizonyítékként szolgáló híváslisták. Szerinte nem tűnt el semmilyen bizonyíték, az üggyel kapcsolatos iratok ugyanis már jó ideje a bíróságon vannak.

Nyomon követett telefonok


Klikk a képre!

A bíró és a Kaiser Ede ügyvédjének kérdéseire válaszolva a GSM-szakértő elmondta, hogy a mobilszolgáltatók által a rendőrség rendelkezésére bocsátott hívásadatokból egyértelműen kiszűrhető, hogy bizonyos telefonok használói merre mozogtak egy adott időszakban.

A fogadott és kezdeményezett hívások alapján nyomon követhető egy-egy készülék hozzávetőleges pozíciója, városban akár pár száz méteres pontossággal is, így a vádlottak által kapcsolattartásra használt, gyakran cserélt telefonok (készülékek és SIM-kártyák) is árulkodnak arról, hogy gazdáik merre mozogtak a móri rablás előtt és után.

Ki lőtt Móron?

A legutóbbi tárgyalás óta keletkezett tetemes mennyiségű irat hosszas ismertetése után a bíró befejezettnek nyilvánította a bizonyítási eljárást, megjegyezve azonban, hogy felmerülhetnek még újabb tények az ügyben és esetleg sor kerülhet a bizonyítási eljárás újra megnyitására. Az ügyészi perbeszédre ezután került sor.

Az ügyész is egy rövid kitérővel kezdte, egy bulvárlap szalagcímére reagálva kijelentette, hogy "a vád köszöni szépen, jól van", nem omlik össze, bár azt elismerte a vád képviselője, hogy "sajnos továbbra sem tudni, hogy ki lőtt Móron". A vádiratban foglaltakat továbbra is fenntartja az ügyészség.

Az összetett, nem csak Mórról szóló vádbeszédben az ügyész tételesen, aprólékosan végigvette az összes vádpontot, kezdve az első, sikertelen, Keleti pályaudvaron végrehajtott pénzváltó elleni támadástól, a többi, egyre erőszakosabb rablásig, amiknek szellemi atyjaként Kaiser Edét jelölte meg. Az ügyész rámutatott, hogy Mór kivételével az összes vádpontban bűnösnek ismerték el magukat a vádlottak. A per védőbeszédekkel folytatódik, hamarosan - a tervek szerint még idén - ítélet is várható.