Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Terrortámadás vagy leszámolás egy moszkvai piacon

2006.08.21. 12:07
Nyolc vagy tíz halálos áldozata van egy moszkvai piacon történt robbanásnak hétfő délelőtt.

Robbantásos merénylet oltotta ki nyolc - esetleg tíz - ember életét hétfőn egy moszkvai piacon a helyi hatóságok közlése szerint.

Vlagyimir Reszin, az orosz főváros polgármesterének helyettese kijelentette a Cserkizovó negyedben lévő Eurázsia nevű piacon "egyetlen robbanás történt, és nem véletlenül, hanem szándékosan". (Más illetékesek korábban több robbanásról is beszéltek.)

A Moszkva ellenes csecsenek többször követtek el terrorcselekményeket az orosz fővárosban, ezek közt volt túszejtés és robbantás is. A legutóbbi akciójuk azonban több mint egy évvel ezelőtt volt.

Az esettel kapcsolatba hoznak még orosz bűnbandákat is, akik kisebb bombák robbantásával próbálják egymás között kiharcolni az egyes piacok fölötti irányítást, írja a CNN.

A helyszínelők az első jelek alapján azt közölték, hogy egy úgynevezett köpeny nélküli, házilagos készítésű robbanó szerkezet lépett működésbe egy kávézóban. A könnyűszerkezetes épület összeomlott. Szemtanúk két ismeretlen férfit láttak, aki egy csomagot vitt be a kávéházba, majd gyorsan távozott.

Hivatalosan nyolc halálesetet erősítettek meg, köztük két gyermekét, de más források tíz halottról tudnak. A sebesültek száma legalább harminc.

A más néven izmajlovóinak is ismert, több mint húsz hektáros piacon ez volt a harmadik súlyos incidens az elmúlt másfél évben. 2005 februárjában egy tűvészben ezer négyzetméternyi építmény égett le, de áldozatok nem voltak. Ugyanazon év szeptemberében szintén tűz ütött ki egy elárusító pultnál, amely két áldozatot követelt.