Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csodabébik gyanús forrásból

2005.09.13. 11:01
Emberkereskedelemmel vádolják a kenyai hatóságok Gilbert Deya tévéevangelistát. A lelkész állítólag az ima erejével termékennyé teszi a meddő nőket. A születet gyerekek azonban genetikailag nem rokonaik állítólagos szüleiknek, a hatóságok trükkre gyanakszanak.

Kínzással vádolja a kenyai rendőrséget egy tévéevangelista letartóztatott feleségének az ügyvédje. Az ötvenhét éves Mary Deyát szombaton tartóztatták le embercsempészet vádjával. Az asszony állítása szerint aznap szült, ezt az őt kezelő orvosok nem tudták megerősíteni.

Deya férje, Gilbert Deya Nagy-Britanniában dolgozik tévéevangelistaként. A lelkész állítása szerint csupán az imádság erejével képes termékennyé tenni meddő nőket. A rendőrség gyanúja szerint az imádság helyett a gyermekkereskedelem oldja meg a Deya segítségét kérő meddő nők problémáit.

Erre utal legalábbis, hogy a kenyai hatóságok eddig húsz "Deya-bébit" vettek állami gondozásba, miután a genetikai vizsgálatok szerint semmilyen rokonságban nem álltak állítólagos szüleikkel.

Deya tagadja a vádakat. Ügyvédje szerint a lelkipásztor Kenyában nem számíthat tisztességes bírósági eljárásra, ezért a kiadatási kérelem elutasítását kérte, írja a BBC.

Deya nejének ügyvédje pedig kínzással vádolta meg a kenyai hatóságokat. Elmondása szerint a letartóztatása előtt egy gyermeknek életet adó nőt huszonnégy órán át étlen-szomjan tartottak és meg is vertek.

Azt mindenesetre az ügyvéd, Cliff Ombeta sem tudja, hogy Deya asszony valóban terhes volt-e. "Mindig tradicionális, bő afrikai viseletben járt, így fogalmam sincs, hogy állapotos volt-e" - nyilatkozta a Daily Nation nairobi napilapnak.