Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Újra aktív a St. Helen hegy

2004.09.30. 17:57
Nagy valószínűséggel újra kitörhet a St. Helen hegyi vulkán. A hegy nagy része 1980-ban az eltömődött vulkáni kürtő miatt bekövetkezett robbanásban megsemmisült, a tudósok szerint valószínűtlen az akkori, már-már atombombát idéző pusztítás.
Újra aktív a St. Helen hegyi vulkán, jelentették amerikai geológusok, írja a BBC. A St. Helen hegyi vulkán 1980-as kitörése atombomba-erejű robbanást okozott, ötvenhét ember halálát okozva.

Kisebb lesz a pusztítás

A tudósok jelentése szerint a mostani aktivitás az 1980-asnál jóval kisebb erejű kitörésre enged következtetni. A huszonnégy évvel ezelőtti katasztrófát az okozta, hogy a vulkán krátere eltömődött, így az utat törő láva lerobbantotta a hegyoldalt.

A hatóságok lezárták a hegy környékét és készültséget rendeltek el.

Nem tartanak áldozatoktól

A huszonnégy évvel ezelőtti robbanást követően félmilliárd tonna vulkáni hamu került a föld légkörébe. A mostani jelentések szerint nem valószínű, hogy a vulkán újbóli kitörése nyolcezer méternél magasabbra lövellné ki a hamut.

A tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy a mostani vulkáni aktivitás végül nem vezet kitöréshez. Ha mégis, a kilövellő láva és sziklák valószínűleg megmaradnak az 1980-as robbanás során kialakult kráterben. A negyedszázaddal ezelőtti robbanásban a hegy jelentős része megsemmisült, az akkorinál jóval kisebb vulkán valószínűleg nem veszélyeztet öt kilométeresnél nagyobb átmérőjű területet, írja a BBC.

  • Vennék
  • Hírek