Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Műegyetemi tűz: hősi halottak és újabb vizsgálatok

2006.08.09. 18:08
Több bizottság és hatóság vizsgálja, miként veszthette életét a műegyetemi lőtéren keletkezett tűzben három tűzoltó. Az áldozatok nagy valószínűséggel eltévedtek a sűrű füstben, és palackjukban nem maradt elég levegő arra, hogy kijöjjenek a bonyolult elrendezésű pincéből. Az elhunyt tűzoltókat hősi halottá nyilvánították, és posztumusz előléptették.

Kigyulladt a Budapesti Műszaki Egyetem pincéjében lévő lőtér kedden este. A balesetben meghalt három tűzoltó, heten füstmérgezést kaptak. Hat sérültet időközben kiengedtek a kórházból, egy tűzoltót viszont még ápolnak. "Már csak egy tűzoltót ápolnak az Erzsébet Kórházban füstmérgezéssel, akinek az állapota jó" - ,mondta a fővárosi tűzoltóság szóvivője, Molnár Péter.

A szóvivő az Indexnek elmondta, a labirintusszerű pincerendszerben található, 200 négyzetméteres lőtér gumifala lőgyakorlat közben gyulladt ki. A helyszínen gumianyagok, szigetelőanyagok fogtak tüzet, az ezekből keletkezett mérgező füst okozta a három tűzoltó halálát. További hét tűzoltó füstmérgezést szenvedett, őket kórházba szállították, állapotuk kielégítő, közülük hatan már elhagyták a kórházat. Molnár Péter az esetet Magyarország tűzoltótörténetében a legtragikusabb oltásnak nevezte.

Elkészült az orvosszakértői jelentés

A füstmérgezés következtében fellépő keringési elégtelenségben halt meg az a három tűzoltó, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében egy lőtéren keletkezett tűz oltásában vettek részt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel szerda kora este. Szerda délutánra készült el az erről szóló orvos szakértői jelentés - mondta el Schőn Péter.

Még hányan?

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál arról tudósított, hogy a tűzoltók légzőkészülékkel hatoltak be a pincébe, de három fiatal tisztnek, illetve tiszthelyettesnek elfogyott a levegője, mielőtt kijutottak volna. "Még hányan kell elmennünk?" - kérdezte ezek után a társai halálán megrendült Év Tűzoltója, Benke Donát, aki szerint a megfelelő felszerelés híján folyamatos életveszélyben vannak a tűzoltók. Benke elsősorban a duplapalackok használatát hiányolta, és azt, hogy nincs mozgásérzékelő a tűzoltókon.

Benkének ellentmond Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Parancsnokság szóvivője. Dobson szerint megfelelő a tűzoltók felszerelése, s az Indexnek a szóvivő elmondta. Dupla palackok használata nem volt kezdetben indokolt a műegyetemi oltáskor, hiszen akkor még nem volt akkora füst, mint a tűz terjedése után. Így az elsőként kiérkezett tűzoltók egyetlen palackkal mentek le a pincébe oltani.

A mozgásérzékelők a három áldozat esetében alighanem hiába jeleztek volna - tette hozzá Dobson, minthogy ezek az úgynevezett "body-guardok" akkor hasznosak, ha életben vannak a megakadt, mozdulatlan tűzoltók. (Például valamilyen szűk, mély helyre estek be, és onnan nem tudnak kiszabadulni, de életük nincs közvetlen veszélyben.) Minthogy azonban az orvosszakértői jelentés megállapította, hogy a három tűzoltó fulladás miatt esett össze és vesztette életét, így a mozgásérzékelő sajnos rajtuk már nem segíthetett volna.

Hősi halottak

Lamperth Mónika, a tűzoltóságot felügyelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett három tűzoltót hősi halottá nyilvánította, Pintér Gábor tűzoltó hadnagyot főhadnaggyá, Reppman Károly tűzoltó törzsőrmestert hadnaggyá és Horváth Ákos tűzoltó őrmestert hadnaggyá léptette elő.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán táviratban fejezte ki részvétét a tragikus halált halt tűzoltók családjának, a Fidesz közleményben nyilvánította részvétét.

A Műegyetem 500-500 ezer forintot ajánl fel a tűz áldozatainak családjai számára, a főváros pedig családonként 1-1 millió forintot ítélt meg az előzetesen említett 100-100 ezer forint helyett.

A három hősi halált halt tűzoltót a mellett, hogy a főváros saját halottjának tekinti, Demszky Gábor főpolgármester Posztumusz Budapestért Díj odaítéléséről is javaslatot terjeszt be a fővárosi közgyűlésnek.

Szakértői bizottságok alakultak

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője még kedd éjszaka két vizsgálóbizottságot hozott létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében lévő lőtéren keletkezett tűz oltása során használt technikai eszközök és a tűzoltás szakszerűségének vizsgálatára.

Az egyik bizottságot vezető Muhoray Árpád vezérőrnagy közölte, az általa vezetett tíz fős bizottság feladat ellenőrizni a tűzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, és e mellett megvizsgálják a tűzoltó állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát is.

Egy fegyverszakértő véleménye

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok a másik bizottság vezetőjeként azt ellenőrzi, hogy a Műszaki Egyetemen az épület tűzvédelme, különös tekintettel az alagsori lőtér létesítésének, engedélyezésének, üzemeltetésének, tűzbiztonsági feltételeire, megfelelőek voltak-e, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig államigazgatási eljárás keretében is vizsgálja a haláleset körülményeit.

Nem volt szabálytalan a lövészegylet működése

Schőn Péter, a BRFK szóvivője az Indexnek szerda este elmondta, hogy a rendőség nem nyomoz az ügyben egyelőre, ugyanis a műegyetemi lövészegyesület tevékenységével kapcsolatban semmilyen szabályellenes körülményt nem találtak eddig. Mindenki jogszerűen tartózkodott a helyiségekben, a pincében, mind a négy személy jogosult volt erre, és maroklőfegyvereken kívül csak egy AK-47-es "klónt" találtak, ami nem sorozatlövő fegyver, hanem sportpuska, amellyel egyedi lövéseket lehet leadni.

A szóvivő az MTI-nek hozzátette: a lőtér szabályosan üzemelt, a vizsgálat eddigi adatai szerint minden szabályosan történt a lőtéren, amely megfelelő engedélyekkel rendelkezett. Schőn Péter elmondta azt is, hogy szerdán a helyszíni szemlét félbe kellett szakítani, mert még mindig olyanok a körülmények, hogy nem lehet folytatni a szakszerű vizsgálatot, amit csütörtökön folytatnak. A lőtéren kedden este gyakorló három fiatalember ellen nem indul eljárás - közölte kérdésre válaszolva a szóvivő.

Schőn az Indexnek hangsúlyozta: a lövedékeket és a pincében lévő tárgyakat nem tudták egyelőre megvizsgálni, és várnak még a tűzvizsgálói jelentésre is. Ezután tudják véglegesen eldönteni, hogy kell-e nyomozást indítani. Korábban ugyanis az MTI szerint egy fegyverszakértő úgy vélte: akár az AK-47-hez készített fényjelző lövedék is okozhatta a műegyetemi lőtéren a tüzet.