Konrád
8 °C
26 °C

Összenőtt lábakkal született egy kislány

2005.02.04. 10:10
Perui sebészek nem mindennapi operációra készülnek. Egy kislány altestén kell végrehajtani a műtétet, mert a gyermek összenőtt lábakkal jött a világra. A különös orvosi esetet "sellőszindrómának" is nevezik, közölte a BBC.
A kilenchónapos gyermeket Kis Hableányként emlegetik, mivel lábai úgy néznek ki a rendellenesség miatt, mint egy hal farokuszonya. A hasonló komplikációval született csecsemők általában pár nappal világra jöttük után meghalnak, mert több létfontosságú szervük is sérült. Milagros Cerron azonban azok közé tartozik, akik a rendellenesség ellenére ilyen sokáig életben maradtak.

Eltorzult testfelépítés

Az egyetlen ember, aki ilyen születési problémák ellenére is megélte a felnőttkort, a tizenhat éves Tiffany Yorks. Neki egyéves korában operálták szét a lábait. A perui Milagros, akinek spanyolul a neve csodát jelent, a körülményekhez képest egészséges. A csontszerkezete normális, és elvileg mindkét lába képes a független mozgásra. A kislány gyomra le van csúszva a lábai közé és a bőre összeköti a két talpát, ez okozza szokatlan kinézetét. A gyermeknek egy veséje és egy bélcsatornája van.

sellőszindróma

Remények az életben maradásra

Az operációt február 24-én fogják végrehajtani Limában Luis Rubio sebész vezetésével. Az előreláthatólag ötórás műtéten altatóorvosokra, plasztikai sebészekre, kardiológusokra, neurológusokra, nőgyógyászokra és gyerekorvosra lesz szükség. A kis Milagrosnak jó esélyei vannak a túlélésre, Dr. Rubio elmondása szerint azonban még több műtétre is szükség lesz később, hogy rendbe hozzák a kislány bélrendszerét és nemi szervét.