Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lenácizták a kis Vukot

2008.05.06. 13:18
Tiltott önkényuralmi jelképpel csúfították el vandálok Fekete István mesehőseit Ajkán. Vuk, a kis róka és Hu, a bagoly szobrát az éjjel festették össze horogkereszttel.

Horogkereszteket festettek Fekete István mesehőseinek szobraira az ajkai csónakázó tónál lévő parkban, tájékoztatta Takácsné Pósa Anita, az ajkai rendőrkapitányság szóvivője kedden az MTI-t. A történtekről a Napló, Veszprém megye napilapja is beszámolt.

A rongálást a napilap szerint május 3-án fedezte fel egy arra sétáló család. A rendőrség hétfőn késő délután a lap szerkesztőségétől értesült a szobrok meggyalázásáról.

További képek a rongálásról a www.naplo-online.hu oldalán találhatók

A parkban Vuk, a kis róka oldalára és Hu bagoly szobrának hátára fekete horogkeresztet festettek, Fekete István bronzszobrát pedig fehér és kék festékkel firkálták össze.

Az író bronz mellszobrára fehérrel az A G C betűket fújták. A posztamensen a nevet festékkel átmázolták és a "Fekete" fölé a "Kék" szót írták, az oszlopra függőlegesen az F R V betűket fújtak festékszóróval a tettesek. (Egyelőre nem tudni, hogy a celldömölki F.R.V. - Forgalmi Rend Változás - amatőr rockzenekarnak vagy rajongóinak lehet-e köze a rongáláshoz.)

A szoborcsoport kálváriája évekre nyúlik vissza: Fekete István bronz mellszobrát Borsos Miklós alkotta, mellette az író állatregényeinek főhősei, Kele, Csí, Hu, Bogáncs, Bob, az agár, Ci-nyi, az egér és Vuk, a róka - Samu Katalin szobrai - találhatók. Az 1983-ban felavatott szoborparkot 1990 után már sokszor fel kellett újítani: elcsúfították, összekoszolták, megcsonkították, graffitivel firkálták tele többször is az alkotásokat.

A rendőrség most önkényuralmi jelképek használatának vétsége miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.