Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Elfogták a gyermekotthon vezetőjének feltételezett gyilkosait

2004.05.28. 11:57
Csütörtökön egy villamoson felismerték azt a tetovált arcú fiatalembert, aki ellen a nagymágocsi nevelőotthon vezetőjének meggyilkosa miatt adott ki körözést a rendőrség. A 20 éves gyanúsított beismerte tettét. Pénteken Győrben elfogták társát is, akivel együtt tervelték ki a gyilkosságot. A két fiú a gyilkosság után egy borfesztiválra ment.
A győri pályaudvaron fogta el a rendőrség pénteken kora reggel azt a fiatalembert, akiről feltételezik, hogy társtettesként részese volt a nagymágocsi gyilkosságnak. A gyermekotthon igazgatóját egy héttel ezelőtt ölték meg. "A rendőrség két gyanúsított ellen folytat büntetőeljárást az ügyben, a másik feltételezett elkövetőt csütörtökön Budapesten fogták el" - mondta Lukács János dandártábornok.

Ketten voltak

Márton István alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a csütörtökön rendőrkézre került gyanúsított, a 20 éves Gy. Tamás, 18 éves koráig a gyermekotthon lakója volt. Társával, a 18 életévét már betöltő érdi K. Tamással szemben megalapozott a gyanú arra, hogy "szándékot erősítő magatartással" társtettesként vett részt a gyilkosság elkövetésében - közölte.

Az alezredes ismertetése szerint a két fiatalember május 21-én éjszaka érkezett az igazgató házához. Betörtek a melléképületbe, és élelem után kutattak. Az igazgató - aki négy évig volt Gy. Tamás nevelőtanára - reggel 5 óra tájban átment a kis házba kávét főzni.

Tetten érte őket, mellbeszúrták

"Feltételezéseink szerint felismerte volt diákját, valószínűleg számon kérte ottlétüket, mire Gy. a nála lévő késsel egyszer mellbe szúrta az 54 éves férfit, aki belehalt sérüléseibe" - mondta Márton István. A tettesek ezután elmenekültek. Később Gyopárosfürdőn feltörtek egy hétvégi házat ruháért, élelmiszerért, majd Szegeden folytatták útjukat, ahol elmentek a borfesztiválra.

Gy. Tamás később társát elzavarta maga mellől, kerékpárt lopott, utóbb pedig egy autót, amivel Budapestre hajtott. Szerdán éjjel az autóban aludt, reggel a villamoson egy utas a sajtóban közölt fénykép alapján felismerte és értesítette a rendőrséget. A fiatalembert csütörtökön délelőtt a Nyugati pályaudvaron fogták el, és Szegedre szállították - mondta Márton István.

Előre kitervelten, nyereségvágyból

A vizsgálat eddigi adatai szerint a két gyanúsított előre sok mindent megbeszélt a gyilkossággal kapcsolatban, ezért a tettük minősítése feltehetően előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés lesz, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphatnak.

A gyanúsított beismerte a gyilkosságot, megbánást viszont nem tanúsított, "könnyedén, lazán, élményszerűen beszélt" - közölte az alezredes. Megjegyezte, hogy a gyanúsított sem alkoholt, sem kábítószert nem fogyaszt. Lukács János elmondta, hogy a gyermekotthon igazgatója köztiszteletben álló tanárember volt, ezért különösen sok segítséget kapott a rendőrség a lakosságtól.

K. Tamást ezekben az órákban szállítják Győrből Szegedre. A bíróság a nap folyamán dönt a két gyanúsított előzetes letartóztatásáról - mondta a főkapitány.