Ruhátlan olimpikonok

2000.06.01. 21:20
Korábban csak öltözői kalózfelvételeken láthatták a rajongók kedvenc sportolóikat mezítelenül, mostanában azonban egyre több olimpikon áll modellt aktfotókhoz. A meztelenkedő sportolókat egyesek szidják, mások pártolják, de mindenki kíváncsi képeikre.
Labdajáték
Az öltözői képek mellett számos paparazzi-fotó dokumentálja a sportolók - főleg focisták - lebbenő intim részeit. Tanulság: sportoláshoz ne boxeralsót húzzunk a mez alá. De készültek kínos felvételek tornászlányokról és versenytáncosokról is, ahol a szándékoltnál többet láttat a dressz. Ilyesmiért diszkvalifikálás jár: egy tornászlányt nemrégiben azért zártak ki a versenyből, mert dressze egy szaltó közben becsúszott a fenekébe.

Japán tömegsport
Asanokiri, a híres szumózó pedig leesett mawashija, ágyékkötője miatt vesztette el Chiyohakuhóval vívott küzdelmét. A szumózók nem viselnek semmit a szorosan testük köré csavart, nyolc méter hosszú vászondarabon kívül, így fél Japán láthatta a tévéközvetítésen Asanokiri férficsomagját. A meztelenséget tiltó szabályt egyébként csak 83 éve hozták, korábban nem zárták ki a lemeztelenedő versenyzőket a küzdelemből.

Playgirl
A sportolók meztelenkedése, különösen, ha pénzért teszik, sokakat felháborít. A többszörös olimpiai aranyérmes Corina Ungureanut idei Playboy-beli szerepléséért azzal büntette a román tornászszövetség, hogy törölte az év legjobb sportolóinak listájáról és megtiltotta számára a részvételt a díjátadó ünnepségen. A Playboy ezek után 1600 dollárt fizetett Ungureanunak, ami épp annyi, mint az ,,Év sportolója" címmel járó pénzjutalom összege.

A Matildák
Ausztráliában és Amerikában is komoly vitákat váltottak ki a sportolónők aktképeit tartalmazó falinaptárak. Tavaly Amy Acuff amerikai magasugrónő és 11 amerikai atlétanő állt modellt egy aktnaptárhoz, melynek fele bevételét a Florence Griffith Joyner Alapítvány kapta. Ausztráliában a Matildas női futballválogatott csináltatott magáról aktnaptárat, melyet idén is kiadnak. Az ausztrál olimpiai bizottság tiltakozása után a naptárról lekerült az ,,olimpiai csapat" megjelölés.

Tatjana Grigorjeva
A Black and White magazin májusi Sydney Dream különszámában 29 pucér sportoló szerepel, köztük Tatjana Grigorjeva rúdugrónő, Grant Hackett világbajnok úszó, Tania Van Heer sprinter és Loretta Harrop triatlon-versenyző, szinkronúszók és az ausztrál férfi vízipóló-válogatott tagjai.

Hackett és a kígyó
A sportolók meztelenkedése miatti felháborodás azért is különös, mivel eredetileg az olimpiákon is pucéran vettek részt a férfiak; nők akkoriban még a nézők közt sem lehettek. A ,,Brian élete"-beli állszakáll-árus így valószínűleg már akkor is komoly forgalmat bonyolított.

A pucér atlétákat ábrázoló fényképek és naptárak iránti érdeklődés arra a különös lépésre ösztönzött egy olasz sportruházati céget, hogy a Lion King néven emlegetett Mario Cipollini kerékpárversenyzővel hirdesse termékeit. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a teljesen meztelen Cipollinit ábrázoló képek mennyiben növelték a pulóverek és nadrágok eladásait.