Auguszta
-7 °C
0 °C

Évente 60 ezren halnak bele a napozásba

2006.07.27. 14:39
Bár elvileg már nincs ember a Földön, aki ne tudná, hogy a nap ultraibolya sugárzása káros, a barnaság a WHO adatai szerint még mindig fontosabb, mint a hosszú élet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) felmérése szerint évente 60 ezer ember életét követeli a túlzott napozás, írja a BBC. A halálesetek legnagyobb részét bőrrák okozza, ennek kialakulásában játszanak szerepet a nap káros sugarai.

Az ultraibolya sugárzás (UV) ugyan barnít, de száj körüli herpeszt idézhet elő és öregíti a bőrt, áll a WHO beszámolójában. A védekezés legegyszerűbb módja, ha nem hagyjuk, hogy a nap közvetlenül érje bőrünket.

Csak mértékkel


Fotó: people.virginia.edu
„Mindenkinek szüksége van napsütésre, de túlzott mértékben veszélyes, akár halálos is lehet” – mondta Maria Neira, a WHO közegészségügyi és környezeti részlegének igazgatója. „Az UV-sugárzás többféle bőrrákot és szürke hályogot is okozhat, de mindez egyszerű védekezéssel megelőzhető” – tette hozzá.

A 60 ezer haláleset 80 százalékát a bőrrák egyik legelterjedtebb típusa, a malignus melanóma okozta, csak a maradék 12 ezer esetben alakultak ki a betegség egyéb változatai.

Vitamin a napból

Fontos tudni azonban azt is, hogy a nagy mértékben káros sugarak kis mértékben jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, sőt alapvető szerepük van a bőr D-vitamin termelésében.

Az UV-sugárzás szintje évszakonként és napszakonként eltérő, minél magasabban áll a nap, annál nagyobb veszélyt jelent számunkra. Befolyásolhatja a sugárzás mértékét az is, hogy milyen típusú talaj van alattunk. A fű, a termőföld és a víz az UV-sugarak csak kevesebb mint 10 százalékát verik vissza, a hó ezzel szemben 80 százalékot, a tengerparti homok pedig 15-öt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!