Sára, Márió
2 °C
6 °C

Négyéves börtöntölteték

2001.07.23. 14:49
A nigériai főváros, Lagos túlbuzgó rendőrei egy négyéves kisfiút tartoztattak le, és tartottak három napig börtönben. Sunday Konchit és hasonló korú társát a rendőrök szombaton tartóztatták le, mert szomszédjuk autójának ablakait kővel dobálták. Az állami főügyész rendőri túlkapásnak minősítette az ügyet, miután szabadlábra helyezték a kisfiút.

A nigériai fővárosában, Lagosban szombaton a rend túlbuzgó őrei egy négyéves kisfiút és játszótársát tartóztatták le és zárták börtönbe. Sunday Konchit és hasonló korú társát - kinek csupán egyik nevét jegyezték meg - Chigoziet a rendőrök azért tartóztatták le, mert kövekkel betörték szomszédjuk autójának ablakát.

A kisfiú apja azt hitte, a rendőr viccel

Az esetet Sunday édesapja mesélte el a This Day független helyi napilapnak. Az édesapa szerint az ügyet kivizsgáló rendőr arra kérte, beszéljen a másik kisfiú apjával, és ketten együtt térítsék meg a kárt, ellenkező esetben a két gyermeket letartóztatják. "Azt hittem, viccel, de a rendőr gyanúsítottaknak nevezte a kisfiúkat, kinyitotta a börtöncella ajtaját, és betuszkolta őket oda" - mondta az apa.

Chigoziet órákkal börtönbe zárása után szabadon engedték, mert a kisfiú beteg lett. A másik négyéves kisfiút azonban hétfőig börtönben tartották, de akkor az igazságügyi miniszter rendeletére szabadon engedték. Az állami főügyész, Fola Arthur-Worrey a késlekedést azzal magyarázta, hogy az Állampolgárok Jogi Központja - egy szervezet, mely a szegények jogi képviseletét ellátja - hétvégén zárva volt.

Az állami főügyész vizsgálatot rendelt el

Az ügyben az állami főügyész vizsgálatot rendelt el. Szerinte a puszta gondolat, hogy rendőrök egy négyéves gyermeket letartóztathatnak a törvény igazi félreértésének iskolapéldája. Arthur-Worrey szerint a kisfiút "túszként" tartották fogva, és az esetet rendőri túlkapásnak minősítette.