Valér
-2 °C
0 °C

Lassan befellegzik az iskolai randizásnak

2008.04.23. 07:04
Az Egyesült Államokban az állami iskolákban is teret nyert az utóbbi években az egynemű oktatás rendszere, számolt be a jelenségről az NPR közszolgálati rádió.

Sok magániskolákban régi hagyománya van a tengerentúlon annak, hogy a fiúk és a lányok külön osztályba járnak. Azonban az utóbbi évek tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy a koedukált oktatás egyeduralma az állami iskolákban is megtörik az Egyesült Államokban. E téren Dél-Karolina jár az élen, ahol már 97 iskolában járhatnak a diákok nemük szerint eltérő osztályokba.

Az NPR által megszólaltatott szakértők szerint a korábbiakkal szemben ma már széles tudományterület foglalkozik Amerikában a tizenéves lányok és fiúk eltérő tanulási képességeivel. Míg a felnőtt nők és férfiak gondolkodási sémái és tanulási készségei között elhanyagolható a különbség, addig a tizenéves fiúk és lányok tanulási képességei között "hatalmas az eltérés".

Egy tanár megjegyezte például, hogy a fiúk figyelmét fizikai aktivitással, járkálással kell fenntartani, míg a lányok többnyire csöndben ülve koncentrálnak. A fiúk körében hangosabb tanításra van szükség és előnyösebbek a hűvösebb tantermek. Egy lány arról mesélt, hogy a fiúk nélkül nagyobb biztonságban érzi magát, nem gúnyolják ki. A tapasztalatok szerint az egynemű osztályokban jobbak a tanulmányi eredmények és nagyobb a fegyelem.

Sok oktatási szakértő viszont nem tartja indokoltnak a fiúk és a lányok szétválasztását, nem látják tudományosan igazoltnak az egynemű osztályok létrehozásának szükségességét. A földrésznyi ország másik felén, a nyugati Kaliforniában is tucatnyi iskolában kísérleteztek az egynemű oktatással, de az eredmények nem voltak meggyőzőek.

Az Egyesült Államokban 5 éve még csak 12 állami iskolában voltak egynemű osztályok, ma már 360-ban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!