Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

A nudizmus mítosza

2002.02.26. 06:28
A meztelen igazság az, hogy megszabadulhatsz a ruháidtól, de nem vetkőzheted le a társadalmi szokásaidat - állapította meg egy floridai kutató, aki a nudizmus mítoszaival foglalkozik.
Az emberek a nudista fürdőhelyeken általában hasonlóképpen viselkednek, mint a külső világban. Megvannak közöttük a társadalmi különbségek, pletykálkodnak a súlyról, a mellek megnagyobbításáról és a személyes adottságokról - hangsúlyozta Ellen Woodall, a Florida Egyetem kutatója.

Ugyanúgy zajlik az élet, mintha a résztvevők ruhában lennének - mondta a Reuters hírügynökség munkatársának Woodall, aki antropológiai diplomamunkájához tanulmányozta a nudista mozgalmat az Egyesült Államokban.

Ma már nem ellenkultúra

Miközben a nudisták haladónak tartják magukat, a gyakorlatban nem valósítják meg azt az elvet, hogy mindenkit egyformán kell kezelni, függetlenül társadalmi helyzetétől vagy testének formájától.

Woodall 15 éve nudista, két nyáron át pedig gondnok volt egy nudista fürdőhelyen, és ott tanulmányozta választott diplomatémáját. A nudizmus, mutatott rá, 70 évvel ezelőtt még ellenkultúrának számított, napjainkra azonban nagyméretű üzleti tevékenységgé nőtte ki magát.

Ez így nem gömbölyű

Megfigyelte, hogy a nudista strandon csoportok alakulnak ki. A férfiak bizonyos nők súlyával viccelődnek, a nők pedig a férfiak nemi szervének nagyságán mosolyognak, szexuális kommentálás és zaklatás zajlik. Mindez olyan tevékenység, amely egy nagyobb társadalomban is tapasztalható - állapította meg Woodall. Azt mondogatják a nőknek, hogy a nudista telepen nem kell hollywoodi külsővel rendelkezniük, mégis mindenki a tökéletes alakra törekszik.

Vetkőzik a fehér középosztály

A nudizmus alternatív mozgalomként jelent meg az 1920-as években az Egyesült Államokban, de most már aligha számít ellenkultúrának. Manapság a nudista fürdőhelyek összességükben körülbelül 400 millió dolláros üzletet jelentenek. Miközben a nudisták a társadalmi nyitottságot hangsúlyozzák, a nudista mozgalom a fehér középosztályt, a művelt embereket vonzza magához. A résztvevők egyáltalán nem képviselik az amerikai társadalom egészét - állapította meg az amerikai nudizmus floridai kutatója.