Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Nukleáris hulladékot rejtegetett három kínai férfi

2008.09.11. 08:22
Egyelőre nem mutatták ki a sugárbetegség jeleit azon a három férfin, akik három évi rejtegettek egy 2,5 mázsás nukleáris hulladékdarabot, azt gondolván nemesfémre leletek.

Nemesfémnek hitt nukleáris hulladékot rejtegetett több mint egy éven át három férfi a kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen. Még 2006 augusztusában újrahasznosítható anyagokat gyűjtöttek a szomszédos Kirgizisztán területén, amikor rátaláltak egy aranyszínűen csillogó nagy fémtömbre.

A mintegy 2,5 mázsás darab sziporkázott, amikor egy másik fémhez ütötték, esténként pedig fényesen ragyogott. A megtalálók úgy döntöttek, hogy zsákmányukat valahogy Kínába csempészik és majd jó pénzért eladják. A vámosokat elkerülendő különböző hátsó utakon a csempészeknek végül sikerült átkelniük a határon, majd négy nap és jó néhány kicsorbult fűrészlap árán kivágtak a tömbből egy kisebb darabot.

2007 szeptemberében egyikük elvitte a mintát a pekingi Tsinghua Egyetemre, ahol a tesztek kimutatták, hogy a különlegesnek hitt fém valójában valamilyen urániumtartalmú nukleáris hulladék, amely ráadásul kisebb radioaktív sugárzást is mutatott.

Az egyetem az eredményről a rendőrséget is értesítette, a három "szerencsés" megtalálót pedig nukleáris anyaggal való visszaélés vádjával letartóztatták. A csempészek elleni vádat idén augusztusban ejtették, a sugárbetegség jellegzetes tüneteit egyelőre még nem mutatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!