Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nukleáris hulladékot rejtegetett három kínai férfi

2008.09.11. 08:22
Egyelőre nem mutatták ki a sugárbetegség jeleit azon a három férfin, akik három évi rejtegettek egy 2,5 mázsás nukleáris hulladékdarabot, azt gondolván nemesfémre leletek.

Nemesfémnek hitt nukleáris hulladékot rejtegetett több mint egy éven át három férfi a kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen. Még 2006 augusztusában újrahasznosítható anyagokat gyűjtöttek a szomszédos Kirgizisztán területén, amikor rátaláltak egy aranyszínűen csillogó nagy fémtömbre.

A mintegy 2,5 mázsás darab sziporkázott, amikor egy másik fémhez ütötték, esténként pedig fényesen ragyogott. A megtalálók úgy döntöttek, hogy zsákmányukat valahogy Kínába csempészik és majd jó pénzért eladják. A vámosokat elkerülendő különböző hátsó utakon a csempészeknek végül sikerült átkelniük a határon, majd négy nap és jó néhány kicsorbult fűrészlap árán kivágtak a tömbből egy kisebb darabot.

2007 szeptemberében egyikük elvitte a mintát a pekingi Tsinghua Egyetemre, ahol a tesztek kimutatták, hogy a különlegesnek hitt fém valójában valamilyen urániumtartalmú nukleáris hulladék, amely ráadásul kisebb radioaktív sugárzást is mutatott.

Az egyetem az eredményről a rendőrséget is értesítette, a három "szerencsés" megtalálót pedig nukleáris anyaggal való visszaélés vádjával letartóztatták. A csempészek elleni vádat idén augusztusban ejtették, a sugárbetegség jellegzetes tüneteit egyelőre még nem mutatják.