Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az 'olajbizottságos' Flaisz 22 hónapot kapott

2002.10.22. 07:39
A múlt pénteken megismételt eljárásban bűnösnek mondta ki csempészetben, és első fokon egy év tíz hónapi szabadságvesztésre ítélte a Veszprémi Városi Bíróság Flaisz Ferenc keceli vállalkozót egy 1994-es olajügyben. A Népszabadás értesülése szerint a Pallag-féle olajbizottság ténykedésének köszönhető az új ítélet meghozatala. Flaisz társai másfél év szabadságvesztés büntetést kaptak. Az ítélet a vádlottak fellebbezése miatt nem jogerős.
Az ítélet szerint Flaisz és társai 1994 decemberében nagy mennyiségű háztartási tüzelőolajat alakítottak át engedély nélküli színezéssel gázolajjá, és ezzel több millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A vallomások hatása

A bíróság korábban ugyanezen vádak alól már felmentette az olaj- és borügyek kapcsán többször is a hatóságok és a sajtó érdeklődésének homlokterébe került vállalkozót. A Népszabadság szerint a másodfokon eljáró bíróság azonban - a vádlottak meggyőződése szerint a fellebbviteli tárgyalás idején ülésező Pallag-féle olajbizottság ténykedésének következtében, a testület előtt elhangzott egyes vallomások hatására - új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

Nem tiszta, hogy mennyi

A megismételt tárgyalást követő ítéletben Jován László ügyvéd szerint a bíróságnak még a tényállást sem sikerült tisztáznia - ezért is nyújtotta be fellebbezését az ítélet ellen. Nem sikerült tisztázni a védő szerint, hogy pontosan mennyi fűtőolajat alakítottak át a vádlottak gázolajjá. A bíróság a védelem szerint figyelmen kívül hagyta azt a körülményt is, hogy a szakértők szerint a szóban forgó fűtőolajszállítmány motorikus célú felhasználásra nem volt megfelelő minőségű, így semmi értelme nem lett volna megfesteni, ha üzemanyagként amúgy sem értékesíthették volna.