Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tizenhat gyanúsított az olajügyben

2001.10.29. 16:11
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága tizenhat embert gyanúsít azzal, hogy egymilliárd forintos kárt okoztak, amikor a zalaegerszegi olajfinomítóból félkész gázolajat loptak. A gyanúsítottak között van Lakatos Csaba hajtó is, akire évekkel ezelőtt rálőttek a lóversenypályán.
Olajügyben 16 személyt gyanúsított meg, közülük tizet őrizetbe vett múlt pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI). A nyomozás jelenlegi adatai szerint a gyanúsítottak csaknem egymilliárd forint kárt okoztak azzal, hogy a MOL Rt. zalaegerszegi olajfinomítójából nyár óta heti 80-100 ezer liter félkész gázolajat loptak el, és azt az ország több pontján diesel üzemanyagként értékesítettek.

Az ORFK hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az olajfinomító négy dolgozója "a finomító üzemi termelését képező félkész gázolaj" egy részét rendszeresen egy, a telephelyen található üres tartályba irányította. Két másik személy, akik tartálykocsikkal fáradtolaj-szállítás ürügyén jutottak be a Mol telephelyére, megvásárolta az ellenőrzés alól kivont olajat, és részben eddig még nem azonosított személyeknek tovább értékesítette.

Ferencsik Attila és Lakatos Csaba is beszállt

A hosszabb ideje eredményesen, rendkívül aktívan és nagy haszonnal tevékenykedő csoport tevékenységéről tudomást szerzett két, hasonló bűncselekmények kapcsán korábban már a rendőrség látókörébe került személy: F. Attila és L. Csaba. Sajtóértesülések szerint egyikük feltehetően az Energol-ügy kapcsán, a cég volt kereskedelmi igazgatójaként ismertté vált Ferencsik Attila, a másik személy pedig az a Lakatos Csaba hajtó, akire évekkel ezelőtt rálőttek a lóversenypályán.

A rendőrség tájékoztatása szerint F. Attila és L. Csaba úgy döntött, hogy kihasználja a bűncselekményekben rejlő lehetőségeket és részesedést szerez a csoport tevékenységéből. Ennek érdekében pedig anyagi eszközöket biztosítottak az elkövetőknek a bűncselekmény-sorozat nagyobb volumenű folytatásához.

Több mint 300 rendőr az akcióban

A SZBEI a nyomozás során széles körben alkalmazott titkosszolgálati eszközöket, majd október 26-án 28 helyszínen, 30 akciócsoportban, összesen mintegy 320 rendőr megkezdte az elfogásokat, illetve házkutatásokat. A hatóságok lefoglaltak számos tárgyi, személyi bizonyítékot és már több beismerő vallomás is született.

A nyomozást üzletszerűen elkövetett lopás és orgazdaság bűntettének alapos gyanújával rendelték el. A tíz őrizetbe vett személy esetében a bűnüldöző hatóságok előterjesztést tettek a bírósághoz az előzetes letartóztatásra.