Konrád
8 °C
26 °C

Hatástalan oltást kapott 1200 csecsemő Magyarországon

2006.04.28. 21:56
Nem romlott, de hatástalan védőoltást kapott 1200 csecsemő, akiket egy úgynevezett négykomponensű oltóanyaggal injekcióztak be. A Belgiumból érkezett anyagot nem megfelelő hőmérsékleten tárolták, ezért az megfagyott.

Hatástalan védőoltást kapott több mint 1200 gyermek, mert az oltószert nem megfelelő körülmények között tárolták - közölte Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szóvivője péntek este az MTI-vel.

Az RTL klub esti híradójában arról számolt be, hogy a Belgiumból érkezett oltóanyagot nem megfelelő hőmérsékleten tárolták, aminek az lett a következménye, hogy megfagyott.

Ritoók Emese hangsúlyozta: az oltóanyag nem volt romlott, csak hatástalanná vált. Nincs pánikra okot adó helyzet, hiszen káros hatás nem érhette a gyermekeket - mondta az MTI-nek az ÁNTSZ szóvivője. Kérdésre válaszolva közölte: az ÁNTSZ-nek nincs köze az esethez, mert a szóbanforgó oltóanyag még nem tartozik a kötelező védőoltási rendszerhez.

A szóvivő hozzátette: nem tudják, hogy az ország mely részein kaphattak ilyen oltásokat a csecsemők, akiknek újraoltásáról a háziorvosok a saját nyilvántartásuk alapján gondoskodnak majd.

A négykomponensű oltóanyag a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a Hib-baktérium ellen nyújt védelmet.