Auguszta
-4 °C
2 °C

Az ombudsman is korlátozná az autópályákon száguldozókat

2006.06.01. 15:09
Van Magyarországon egy egyesület, amely az autópályákon érvényben lévő sebességhatár (130 kilométer/óra) elörlését akarja elérni. Egyre többen fejtik ki véleményüket ez ügyben, s úgy tűnik a szabad sebességválasztás hívei magukra maradtak.

Elfogadhatatlannak nevezte az autópályákra érvényes sebességkorlátozás feloldását az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Lenkovics Barnabás figyelme egy újságcikken ragadt meg, amelyben egy egyesület szorgalmazta a sebesség-határ eltörlését, ezután az ombudsman megvizsgálta a kérdést.

Lenkovics Barnabás hangsúlyozta, a sebességhatárok az emberi élet és testi épség védelmét szolgálják. Lenkovics közleménye szerint az eljárásban tájékoztatást kért a Közlekedési Főfelügyelet főigazgatójától és az Országos Rendőr-főkapitánytól is.

Nagyobb rizikó, nagyobb baj

Az ombudsmanhoz írt levelében a főfelügyelet főigazgatója kifejtette, a sebességkorlátozás eltörlését közlekedésbiztonsági okokból nem támogatja, mivel a sebességhatár emelésével prognosztizálható a forgalombiztonsági helyzet romlása - olvasható. Az Országos Rendőr-főkapitány szerint a nagyobb sebesség nagyobb figyelmet és a bekövetkezett eseményre gyorsabb reagálást követel. A járművezető kisebb figyelmetlensége, késedelme nagyobb valószínűséggel eredményez veszélyhelyzetet vagy balesetet. A járművek haladási sebességének növekedése, és így különösen a sebességhatárok eltörlése fokozná a balesetek bekövetkezésének lehetőségét - áll a biztos közleményében.

Lenkovics Barnabás állásfoglalásában a sebességhatár eltörlése helyett az intenzív rendőrségi kontrollt szorgalmazza a gyorshajtó és ezzel önmagukon kívül másokat is veszélyeztető járművezetők kiszűrése érdekében.

A No Speed Limit Egyesület azért akarja eltörölni a felső határt, mert - mint egyik aktivistájuk, Árpa Attila fogalmazott -, "az autópályák sebességkorlátozásának eltörlése túlmutat a közlekedési táblák leszerelésén, hiszen arról szól, hogy a közlekedési szabályokat vegyék komolyan az autósok. Ezt pedig csak akkor fogják megtenni, ha azok ésszerű és életszerű szabályok."

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke, Kovács Kázmér sem ért egyet a sebességkorlátozás feloldásával, Magyarországon, ezt sem a vezetési kultúra, sem az utak állapota nem teszi lehetővé.