Gerzson
-3 °C
2 °C

Legalább hatvanhatan meghaltak a lengyel csarnokban

2006.01.29. 00:54
Feltehetően a hó súlya alatt beszakadt egy kiállítási csarnok teteje szombaton a dél-lengyelországi Chorzówban, legalább hatvanhatan meghaltak, közölte a helyi vajdasági hivatal helyszínen tartózkodó szóvivője. Magyar áldozatokról egyelőre nem tudni, egy személyt azonban keresnek. A krakkói magyar konzul kapcsolatban van a helyi hatóságokkal.
A hatvanhat halálos áldozat mellett 141 sérültje van a szombati lengyel katasztrófának, közülük 123-an még kórházban vannak.
#alt#
Klikk a galériára!
A katowicei kórház képviselője azt közölte, hogy egyes sérültek állapota kritikus, illetve súlyos. A halálos áldozatok között két szlovák állampolgár is van.

A sérültek kórházba szállításához mentőautókon kívül rendőrautókat, sőt a tűzoltóság járműveit is igénybe vették. Janusz Skulich, a helyi tűzoltóság főparancsnoka szerint annak esélye, hogy még élőket találnak a romok alatt, "a nullához közeli". A hatóságok már korábban jelezték, hogy nagy problémát okoz a mentőknek a dermesztő hideg, és a romok között rekedteket fagyhalál fenyegeti, ha nem tudnak időben segíteni rajtuk. A térségben mínusz 25 fokos hideg volt az éjszaka.

Nem tudni magyar áldozatokról

"Szerencsénk volt, mert négy óra után megelégeltük az egész napi mászkálást, nem ültünk le és kijöttünk a teremből - nyilatkozta a Magyar Rádió honlapjának Bárdos István, a Magyar Postagalamb Sportszövetség helyszínen tartózkodó elnöke. - Tehát egy jó fél órával a tragédia előtt, ami körülbelül öt óra felé következett be, eljöttünk a teremből."

A varsói magyar nagykövetség ügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy egyelőre nem tudni esetleges magyar áldozatokról, illetve sérültekről, de egy magyar állampolgárt keresnek a hozzátartozói. Bende Árpád elmondta, hogy egy magyar nő keresi a férjét, aki állítólag egy belga céggel volt a kiállításon, de egyelőre nem sikerült erről bizonyosságot megtudni. A listán továbbra sincs magyar - mondta a krakkói magyar konzul. aki folyamatos kapcsolatban van a helyi hatóságokkal.

A sziléziai iparvidéken, Varsótól megközelítőleg 300 kilométerre délre fekvő, Katowicével gyakorlatilag egybeépült településen délután fél hat tájban történt a baleset. A 150x200 méter alapterületű csarnokban mintegy 700 ember fér el, a katasztrófa idején körülbelül ötszázan tartózkodtak az épületben, ahol éppen postagalamb-kiállítást tartottak.

A sebesültek is segítettek

A lengyel tévé helyszíni tudósításában látni lehetett, ahogy a tűzoltók embereket húznak ki a romok alól. Az épületen kívül több tucatnyi kábának tűnő ember csoportosult, többen bekötött vagy vérző fejjel kapaszkodtak a mentőkbe, néhányan segítettek a sérülteket beemelni a rohamkocsikba. A törmeléken a ketreceikből kiszabadult galambok járkáltak.

A sziléziai iparvidékre, ahol Chorzów is található, tekintélyes mennyiségű hó hullott ezen a télen.

Beomlott a jégcsarnok

Január másodikán a bajországi Bad Reichenhall városában omlott be egy jégcsarnok teteje, az utolsó, tizennegyedik halálos áldozatot csak két nappal később találták meg. Az áldozatok között hat kilenc-tizenkét éves korú kisgyermekek is voltak.

A tragédia okáról egyelőre csak feltevések vannak. Az egyik verzió szerint az 1970-es években épült sportlétesítmény tetőszerkezete nem bírta el a lehullott nagy mennyiségű hó tömegét. A jégcsarnokot bérlő hokiklub vezetője szerint baljós jelek utaltak a közelgő katasztrófára., a csapat hétfőre tervezett edzését azért mondták le, mert recsegő hangokat hallottak a tetőszerkezet felől.

Tragédiák beomló tetők miatt

2005. december 5. - Tíz gyermek és négy aszony halt meg, amikor az oroszországi Csuszovoj városában leszakadt egy uszoda vasbeton teteje.

2004. szeptember 21. - Szentpéterváron beszakadt a Szila részvénytársaság munkásszállójának második és harmadik szintjét elválasztó mennyezetrész. A romok alatt rekedt kilenc ember közül hatot sikerült élve kimenteni, hárman életüket vesztették.

2004. június 20. - Egy iskolai rendezvény 150 résztvevője sérült meg a brazíliai Rio Grande do Norte szövetségi terület székhelyén, Natal városában, amikor beomlott az eseménynek helyet adó tornacsarnok mennyezete.

2004. május 23. - Hatan meghaltak, hárman megsebesültek a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtér 2E érkezési csarnokához vezető egyik kiszálló folyosó betonmennyezetének beomlásakor.

2004. február 15. - Huszonöten haltak meg és száztizenhárman sérültek meg, amikor leomlott a moszkvai Transvaal-fürdő betonteteje.

2004. január 27. - Fehéroroszországban, Krasznopolje település középiskolájában leomlott egy iskolai tornaterem mennyezete. A romok alatt négy diák lelte halálát, 11-et sérülésekkel vittek kórházba.