Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Mégsem Nógrádi sorfője okozta a halálos balesetet

2002.06.13. 15:38
A korábbi ítéleteket megváltoztatva bűncselekmény hiányában felmentette a Legfelsőbb Bíróság Nógrádi László korábbi közlekedési miniszter sofőrjét. A korábban eljárt bíróságok szerint Letenyei Ferenc okozta a 2000. október 28-i két halálos áldozatot és több sérültet követelő ordacsehi elágazásnál történt balesetet, akit ezért jogerősen 1 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek és évekre eltiltották a gépjárművezetéstől is.
A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön kihirdetett felülvizsgálati döntésében a korábbi ítéleteket megváltoztatva felmentette Nógrádi László volt közlekedési miniszter sofőrjét a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vádja alól.

Az ügyészség és a korábban eljárt bíróságok szerint Letenyei Ferenc vádlott okozta a 2000. október 28-i két halálos áldozatot és több sérültet követelő ordacsehi elágazásnál történt balesetet. Letenyei Ferencet tavaly a Kaposvári Városi Bíróság 2 év 4 hónap, a Somogy Megyei Bíróság pedig jogerősen 1 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte és a gépjárművezetéstől is évekre eltiltotta.

A Legfelsőbb Bíróság szerint a Trabant vezetője volt a hibás

Az LB azonban csütörtökön bűncselekmény hiányában mentette fel a miniszteri Audi sofőrjét. Az indoklás szerint a megkülönböztető jelzést használó Audi 133-141 kilométeres sebességgel kezdett előzésbe egy záróvonal előtt a bal oldali sávban. Szemből nem jött semmi, a jobb sávban haladó Trabant azonban 21-23 kilométeres sebességre lassított és az elágazás előtt körülbelül 24 méterrel a majdani balra kanyarodás céljából átlépte a záróvonalat.

Az Audi fékezés nélkül belerohant a Trabantba, melynek vezetője, egy huszonéves fiatalember aznap, menyasszonya három hét múlva belehalt sérülésébe. Nógrádi és felesége súlyosan megsérült.

Az LB döntése szerint a veszélyhelyzetet egyértelműen a Trabant vezetője idézte elő a záróvonal átlépésével, ugyanakkor Letenyei Ferenc nem szegte meg a Kreszt, így közlekedési bűncselekményt sem követhetett el.

  • Vennék
  • Hírek