Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Mégsem Nógrádi sorfője okozta a halálos balesetet

2002.06.13. 15:38
A korábbi ítéleteket megváltoztatva bűncselekmény hiányában felmentette a Legfelsőbb Bíróság Nógrádi László korábbi közlekedési miniszter sofőrjét. A korábban eljárt bíróságok szerint Letenyei Ferenc okozta a 2000. október 28-i két halálos áldozatot és több sérültet követelő ordacsehi elágazásnál történt balesetet, akit ezért jogerősen 1 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek és évekre eltiltották a gépjárművezetéstől is.
A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön kihirdetett felülvizsgálati döntésében a korábbi ítéleteket megváltoztatva felmentette Nógrádi László volt közlekedési miniszter sofőrjét a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vádja alól.

Az ügyészség és a korábban eljárt bíróságok szerint Letenyei Ferenc vádlott okozta a 2000. október 28-i két halálos áldozatot és több sérültet követelő ordacsehi elágazásnál történt balesetet. Letenyei Ferencet tavaly a Kaposvári Városi Bíróság 2 év 4 hónap, a Somogy Megyei Bíróság pedig jogerősen 1 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte és a gépjárművezetéstől is évekre eltiltotta.

A Legfelsőbb Bíróság szerint a Trabant vezetője volt a hibás

Az LB azonban csütörtökön bűncselekmény hiányában mentette fel a miniszteri Audi sofőrjét. Az indoklás szerint a megkülönböztető jelzést használó Audi 133-141 kilométeres sebességgel kezdett előzésbe egy záróvonal előtt a bal oldali sávban. Szemből nem jött semmi, a jobb sávban haladó Trabant azonban 21-23 kilométeres sebességre lassított és az elágazás előtt körülbelül 24 méterrel a majdani balra kanyarodás céljából átlépte a záróvonalat.

Az Audi fékezés nélkül belerohant a Trabantba, melynek vezetője, egy huszonéves fiatalember aznap, menyasszonya három hét múlva belehalt sérülésébe. Nógrádi és felesége súlyosan megsérült.

Az LB döntése szerint a veszélyhelyzetet egyértelműen a Trabant vezetője idézte elő a záróvonal átlépésével, ugyanakkor Letenyei Ferenc nem szegte meg a Kreszt, így közlekedési bűncselekményt sem követhetett el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?