József, Bánk
-6 °C
0 °C

Orkán pusztít Nagy-Britanniában

2005.01.08. 21:22
Az utóbbi 30 év legpusztítóbb, özönvízszerű esőzéssel kísért orkánja tört rá a hétvégén Nagy-Britanniára. A szél kamionok tucatjait fordította fel, zátonyra sodort egy utasokkal teli komphajót. A víz elöntött észak-angliai kisvárost, ahonnan ezreket kellett kimentenekíteni.
Az ítéletidő főleg Skóciát és Anglia északnyugati vidékeit, valamint Walest sújtja, de kijutott a károkból még Londonnak is, ahol számos kidőlt fa, törmelékektől megrongált autó jelezte a szélvihar útját.

Árvízriadó

Az Anglia északnyugati partvidékén lévő Carlisle várost teljesen elöntötte az áradat, és a bevezető utak is víz alá kerültek. A városból szombat estig háromezer embert mentettek ki, de további háromezer otthon van veszélyben; 110 ezer lakásban megszűnt az áramszolgáltatás.

A települést gépjárművel nem lehet megközelíteni; a rendőrség felkérte azokat a környékbelieket, akiknek motorcsónakjuk, vagy motoros kishajójuk van, hogy segítsenek a mentésben, illetve a városban rekedt lakosság ellátásában.

Zátonyon a European Highlander

Skócia északnyugati partjainál szombat reggel a 120-140 kilométeres sebességű szél a szikláknak sodorta a "P and O" hajózási társaság Észak-Írországból érkező kompját, amelyen 100 utas tartózkodik.

A területileg illetékes parti őrség vezetője szombaton a BBC-nek elmondta: a fedélzeten tartózkodók biztonságban vannak, mert a European Highlander nevű komp "szilárdan ül a sziklazátonyon", amelynek nekisodorta az orkán, az időjárási viszonyok miatt azonban a hajó szombaton megközelíthetetlen volt.

Fennakadások

Az észak felé vezető két fő angliai autópálya, az M1-es és az M6-os szombat este is le volt zárva, mert a szél által felfordított kamionok tucatjai torlaszolják el a sávokat.

A Bristoli-csatornán átívelő, Angliából Walesbe vezető autópályahidat is lezárták, mert a Severn széles torkolatvidéke feletti, szabadon fújó orkán a hatóságok szerint akár a vízbe is sodorhatja a magasabb oldalfalú járműveket.

A szélvihar napközben Londont sem kímélte, a Heathrow repülőtéren átlagosan egy órás késéssel közlekedtek a járatok, de szombat estére a már enyhült az időjárás.