István, Vajk
17 °C
34 °C

Rasszista sorozatgyilkos 37 áldozattal

2007.05.28. 22:40
Egy művészeti iskola 18 éves diákját és társát egy kaukázusi származású amerikai állampolgár meggyilkolása után vitték be a rendőrségre, ahol először csak hencegésnek hitték, hogy összesen 37 gyilkosságot vallottak be.

Egy orosz diák bevallotta a rendőrségen, hogy barátjával 37 embert öltek meg rasszista indíttatásból tavaly augusztus óta. A Vremja Novosztyej napilap jelentése szerint a diák, Artur Rino, egy művészeti iskola 18 éves tanulója és vele egyidős barátja, Pavel Skacsevszkij Moszkva külvárosában vadásztak sötét bőrűekre.

A két fiatal vallomásuk szerint először tavaly augusztusban ölt: robbanószerkezetet telepítettek egy moszkvai piacon, ahol kaukázusi, közép-ázsiai, valamint vietnami és kínai eladók árultak. A detonáció 11 emberéletet kioltott, csaknem félszáz embert megsebesített. A két fiút egy kaukázusi származású amerikai állampolgár megölése ügyében vitték be gyanúsítottként, s a rendőrségen először nem hittek Rinónak. "Túl sok részletet említett, hencegett azzal, amit tett, ugyanakkor a bűncselekmények időpontjai és a helyszínek nem voltak pontosan megjelölve" - magyarázta egy rendőrségi forrás.

Oroszországban az utóbbi időben kimutathatóan megnövekedett az idegengyűlölet és a rasszizmus; idén eddig több mint 200 rasszista támadás történt, ezekben összesen 25-en vesztették életüket.