Valér
2 °C
8 °C

Nyertek a prostituáltak a közigazgatás ellen

2003.05.29. 10:24
A Fővárosi Bíróság ítélete szerint a fővárosi közigazgatási hivatal és a kerületek is törvényt sértettek, amikor nem adták át a védett területeket ismertető hatósági bizonyítványt a prostituáltak érdekvédelmi szervezetének. Az ennek hiányában kiálló lányokat a hatóságok nem hagyták dolgozni. A mostani döntést megelőlegezve a prostituáltak már további tíz kerületet is feltérképeztek.
Pert nyertek a prostituáltak a fővárosi közigazgatási hivatal ellen. A Fővárosi Bíróság szerdai döntése értelmében a hivatalnak és a kerületi jegyzőknek lehetővé kell tenniük, hogy a prostituáltak érdekvédelmi szervezete megismerje azon hatósági bizonyítványt, amelyből kiderül: mely területek "védettek". A védett területeken: oktatási, egészségügyi vagy vallási intézmények közelében a három éve életbe lépő maffia törvény alapján nem dolgozhatnak örömlányok.

Eltitkolt zónák

A törvény életbe lépését követően azonban sem a főváros sem kerületek nem jelöltek ki "türelmi zónákat", így a lányok képviselői maguk kerestek olyan utcákat, amelyekre nem terjed ki az üzletszerű kéjelgés törvényi tiltása. Igen ám, de a hatóságok ezeken a területeken is rendszeresen zaklatták, bírságolták őket.

Ezek után a II. és a XI. kerület jegyzőjétől kérték a lányok képviselői, hogy adják át nekik azt a hatósági bizonyítványt, amely alapján dolgozhatnának. A jegyzők ezt megtagadták, majd a fővárosi közigazgatási hivatal is a segítségükre sietett, és asszisztált a hatósági törvénytelenséghez.

A Fővárosi Bíróság szerdán jogerősen hatályon kívül helyezte a a fővárosi közigazgatási hivatal határozatát. A Magyarországi Prostituáltak Országos Egyesületének kérésére a hivatalt új eljárás lefolytatására utasította.

Tucatnyi kerületet néztek ki maguknak

Kárpáti József, az egyesület jogi képviselője a Népszabadságnak azt mondta, a bíróság elvi éllel mondta ki: téves a közigazgatási hivatal azon álláspontja, miszerint nem lehet kiadni hatósági bizonyítványt arról, hogy mely területek védettek. Az ítélet értelmében vagy a közigazgatási hivatalnak, vagy az illetékes jegyzőnek ki kell állítani a kért hatósági bizonyítványt, hogy az egyesület által megjelölt utcák védettek-e, avagy sem.

Földi Ágnes, az egyesület elnöke a lapnak elmondta: három éve várják a számukra kedvező ítéletet. "Ez az első per, amely segítséget nyújt ahhoz, hogy olyan helyen űzzék mesterségüket, ahol erre lehetőséget ad a törvény". Az ítélet precedensértékű, mert a többi kerület sem veheti semmibe kérésüket, hogy hivatalosan jelöljék ki, hol dolgozhatnak. Hozzátette: további tíz kerületet is feltérképeztek.

A fővárosi közigazgatási hivatalnál nem kívánták kommentálni a döntést. A XI. kerület hatósági osztályán az Indexnek azt mondták, valószínűleg új eljárás lefolytatására kötelezi majd őket a közigazgatási hivatal, ám a döntés indoklásának kézhezvételéig, nem tudnak ehhez mit hozzátenni.

Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet, csak a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatnak felülvizsgálati kérelemmel. Ennek ugyanakkor nincs halasztó hatálya.