Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Fejlődnek az országúti fosztogatók

2008.05.23. 15:38
Kerékkiszúrás, fals műszaki hibák, álrendőrök -e trükkök bevetésével rámolják ki áldozataikat az országúti fosztogatók. A károsultak zöme külföldi, ahogy egyébként a tolvajoké is, bár utóbbiak gyakorta magyar segítővel dolgoznak. Az idei év első öt hónapjában ugyanannyi autóst szabadítottak meg értékeitől, mint az elmúlt két évben összesen.

Jelentősen nőtt idén az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon a trükkös lopások száma. Tavaly és tavalyelőtt összesen 126 esetet jelentettek, 2008-ban viszont öt hónap alatt csaptak le ennyiszer az országúti fosztogatók. A károsultak általában külföldiek.

Az ORFK pénteken az M0-ás autóúton, sajtótájékoztatón mutatta be a leggyakoribb módszereket. Például azt, amikor egy kocsi kerekét, követik, és amikor megáll, akkor lopják meg az autóst. Előfordult olyan eset is, hogy nem létező műszaki hibára hivatkozva állítottak meg autósokat, de az sem ritka, hogy a tolvajok rendőrnek adják ki magukat, és igazoltatást imitálnak.

Az áldozatok nagy része külföldi. Magyarokat leginkább Budapesten,a pénzintézetek környékén rabolnak ki, miután meggyőződtek róla, hogy nagyobb mennyiségű készpénzt vettek fel. A tolvajok többsége is külföldi, azonban szinte mindegyiknek akad magyar segítője.

Az első országúti fosztogatók az 1990-es évek elején jelentek meg. A tolvajok általában nem bántják áldozatukat, csupán a figyelmét terelik el, így van, aki csak órákkal a rablás után veszi észre, hogy megfosztották értékeitől.

címlapon
Hogy jutottunk oda, hogy a baloldal a Jobbikért tüntet?
címlapon
Persze hogy ronda, az a jó benne!